YouTube pred ogromnom kaznom zbog kršenja privatnosti maloletinka

Izvor: B92, 01.Sep.2019, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

YouTube pred ogromnom kaznom zbog kršenja privatnosti maloletinka

YouTube će morati da plati nagodbu od 150 do 200 miliona dolara zbog optužbi da je kršio prava privatnosti dece, jer je njihove podatke prikupljao u svrhu boljeg ciljanja marketinških kampanja.

Ako nagodbu u sporu koji je povela američka Savezna trgovinska komisija protiv vlasnika YouTubea, kompanije Google, odobri ministarstvo pravosuđa, ona će biti najveća dosad u slučaju koji se tiče privatnosti dece.

Pritužbu protiv YouTubea podnele grupe aktivista >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje se bave problemima privatnosti tvrdeci da je platforma za postavljanje videomaterijala prekršila zakone kojima se štiti privatnost dece, prikupljajući podatke o svojim korisnicima mlađim od 13 godina a da za to nije dobila dozvolu njihovih roditelja.

Službena objava o nagodbi trebalo bi da usledi ovog meseca, a usledila bi kao kulminacija nastojanja američkih regulatora da dokažu da Google nedovoljno štiti decu od štetnog sadržaja i prikupljanja podataka preko platforme YouTube.

Grupe koje su Google prijavile smatraju da je, kako je navedeno, iznos nedopustivo mali s obzirom na veličinu i prihode te kompanije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.