VIDEO: Ovako je izgledao Novi Sad tek oslobođen od fašizma 1944. godine

Izvor: Radio 021, 09.Jun.2015, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Ovako je izgledao Novi Sad tek oslobođen od fašizma 1944. godine

Zahvaljujući Istorijskom arhivu Novog Sada stanovnici vojvođanske prestonice po prvi put imaju priliku da vide do sada neobjavljene snimke grada nakon oslobođenja od fašizma 23. oktobra 1944. godine.

Nakon što su nedavno na Jutjub postavili neprikazane snimke bombardovanja grada leta 1944. godine, Arhiv je sad postavio i zapis nastao prvih dana nakon oslobođenja. Snimak je digitalizovan i uređen uz saradnju sa RTV-om >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u čijoj arhivi je i pronađen, a sve povodom 70 godina od pobede nad fašizmom.

Na video zapisu se vide razna slavlja u gradu prvih dana slobode posle troipogodišnje okupacije, prolasci raznih jedinica Narodnooslobodilačke vojske kroz centar, vraćanje na Trg slobode kod spomenika Svetozaru Miletiću, mitinzi i govornici na centralnom gradskom trgu, grafiti "Dole Kralj", kao i uništeni mostovi na Dunavu, uništavanje zaostale municije i bombi na obali Dunava.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Ovako je izgledao Novi Sad prvih dana posle oslobođenja 1944. godine

Izvor: Blic, 09.Jun.2015

Arhiv Novog Sada postavio je na Jutjub snimak načinjen neposredno nakon oslobođenja grada od fašizma...Nakon što su nedavno na Jutjub postavili neprikazane snimke bombardovanja grada, Arhiv je sad postavio i zapis od 23. oktobra 1944. godine...Zahvaljujući Istorijskom arhivu Novog Sada stanovnici...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.