Srpski za turiste na „Jutjubu”

Izvor: Politika, 19.Avg.2015, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski za turiste na „Jutjubu”

Glumac Marko Stojanović u kratkoj video-formi pomaže stranim gostima da savladaju osnovne rečenice i fraze na našim jeziku i upoznaju se sa ovdašnjim običajima

Kako se kaže „dobar dan”, ali i „gde si, brate”, zašto muzičarima u Srbiji za bakšiš ne treba davati manje od jedne crvene novčanice (1.000 dinara) kao i da se prilikom susreta obično ljubimo tri puta, delovi su duhovitih, edukativnih video-klipova namenjenih strancima, koje je na kanalu „Jutjub >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ” postavio glumac Marko Stojanović. Najčešće situacije u kojima se nađu strani gosti po dolasku u Srbiju nametnule su se kao teme pa je autor, na engleskom, uz pomoć kolega i po sopstvenom scenariju, obradio teme: „zdravo” , „piće”, „muzika” kao i „flertovanje”.

Komičar kaže za naš list da se usmerio na ono što svakoga sačeka po dolasku u Srbiju.

– Stranci najpre moraju da se pozdrave sa domaćinima. Nakon što se smeste, najčešće odlaze u restoran da jedu. Kako smo prepoznatljivi po dobroj trpezi i piću, nametnuo se segment pića, ali i odnosa sa muzičarima koji znaju da sviraju bukvalno sve. I, naravno, odnos prema damama – kaže uz osmeh autor i dodaje da je do sada snimljeno četiri pilot epizode:

– Cilj je da pomognemo stranim turistima koji govore engleski da nauče pokoju reč ili frazu na srpskom.

A neposredni povod za ovaj serijal bio je to što će početkom septembra u Beogradu biti održan Četvrti svetski kongres Karling federacije sa učesnicima iz 46 zemalja, pa je Stojanović klipove slao kolegama da ih uputi pre dolaska.

– Epizode su kratke i zabavne jer ne uče strance suvoparnoj gramatici. Koristili smo fraze i običaje koji su mnogima interesantni.

Ukoliko postoji interesovanje među turističkim organizacijama, plan je da se obrade nove teme i prošire epizode: atmosferom na aerodromu, kako pronaći taksi, autobus ili voz, upoznavanjem sa muzejima, dobrim restoranima, pozorištima, arheološkim nalazištima…
Pogledaj vesti o: Jutjub

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.