Rusija bi mogla blokirati „Jutjub“ kao odgovor na cenzuru ruskih medija

Izvor: Vostok.rs, 02.Dec.2020, 11:52

Rusija bi mogla blokirati „Jutjub“ kao odgovor na cenzuru ruskih medija

Predlog zakona o recipročnim sankcijama protiv internet platformi koje su cenzurisale ruske medije uključuje blokiranje Jutjuba, ali ovo je krajnja mera, rekao je jedan od autora predloga zakona - šef Odbora za informacionu politiku Državne dume Aleksandar Hinštein. Ranije je Državnoj dumi podnet nacrt zakona o recipročnim sankcijama protiv internet platformi koje su cenzurisale ruske medije. Mere će uključivati blokadu, usporavanje saobraćaja i administrativne kazne. Predlog je podržao "Roskomnadzor" (ruska regulatorna agencija). "Važno je shvatiti da je blokiranje tako značajnih internet resursa kao što je Jutjub na teritoriji Ruske Federacije, po mom shvatanju, malo verovatno. Ne sa tehničkog, već sa suštinskog stanovišta.Ovu meru smatramo ekstremnom merom odgovora Rusije kao elementom odvraćanja“, rekao je Hinštein za RIA Novosti. Ranije je saopšteno da je "Roskomnadzor" podneo "Guglu" zahtev da se deblokira Jutjub kanal "ANNA njuz".
Državnoj dumi predstavljen predlog zakona kojim će se kažnjavati strane internet platforme zbog cenzurisanja ruskih medija

Državnoj dumi je ranije predstavljen predlog zakona kojim se ograničava rad stranih internet platformi zbog cenzure nad Rusima i ruskim medijima.   Pojašnjava se da se radi o cenzuri zasnovanoj na nacionalnosti, profesiji, veri, kao i o blokiranju ruskih naloga zbog sankcija. Mere će uticati na Tviter, Fejsbuk, Jutjub i druge platforme.   Autori dokumenta su parlamentarci iz različitih frakcija. Oni predlažu da se efekat Zakona o merama uticaja na osobe umešane u kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda, prava i sloboda građana Ruske Federacije proširi i na vlasnike stranih internet resursa.   Ako veb lokacija potpada pod ovaj zakon, suočiće se sa blokiranjem, usporavanjem saobraćaja i administrativnim kaznama u rasponu od nekoliko hiljada do tri miliona rubalja. Mere se mogu kombinovati.   Generalni tužilac će moći da dodeli status „diskriminatorskog“ vlasniku informativnog resursa, a "Roskomnadzor" će voditi spisak prekršilaca.   Prvo će "Roskomnadzor" slati upozorenje vlasniku platforme o potrebi uklanjanja kršenja. Ako se situacija ne promeni u navedenom vremenskom okviru, primenjivaće se ograničenja. Sankcije će biti ukinute tek nakon sličnih mera protiv Rusije, naglašava se u predlogu zakona.   Izvor koji je ranije bio upoznat sa tekstom dokumenta rekao je za RIA Novosti da će odluka o merama biti doneta u dogovoru sa Ministarstvom spoljnih poslova kako bi se uzele u obzir sve spoljnopolitičke okolnosti. Ranije je "Roskomnadzor" poslao pismo Guglu zahtevajući da se ukinu ograničenja na Jutjubu kanalu "Slovljev lajv", čiji video snimci se od oktobra ne pojavljuju u odeljku "trendovi". Nadzorni organ smatra ovu situaciju pokušajem „ograničavanja distribucije materijala popularnog ruskog autora“.   "Roskomnadzor" je ranije pozvao Fejsbuk, Tviter i Gugl da prekinu cenzuru. Prema agenciji, ove platforme sada ograničavaju pristup materijalima oko 20 ruskih medija, uključujući "RIA Novosti", "RT", "Sputnjik" i "Rusija 1".   Pored toga, pre nekoliko meseci, "Jutjub" je blokirao nalog kanala "Carigrad", novinskih agencija "Anna njuz" i "Njuzfront", te izbrisao nalog jednog od glavnih krimskih TV kanala - "Krim 24". Takođe, "Gugl" je ograničio distribuciju filma „Beslan“ Aleksandra Rogatkina u Rusiji.   Ukupno, prema otvorenim izvorima, oko 200 kanala na ruskom jeziku je stavljeno na crne liste u inostranstvu poslednjih godina.
 
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.