RT: Jutjub blokirao RT Balkan

Izvor: Vostok.rs, 06.Dec.2022, 13:47

RT: Jutjub blokirao RT Balkan

Platforma Jutjub u vlasništvu Gugla, blokirala je kanal RT Balkan sa sedištem u Beogradu. Nije dato nikakvo objašnjenje za takav potez, koji je usledio tri nedelje nakon pokretanja medija na srpskom jeziku u regionu prepunom izveštavanja zapadnih medija.
RT Balkan je izvestio o zabrani u ponedeljak veče, ističući da je poslednji video postavljen intervju sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom. „Zašto je vlasnike medijskog prostora na Zapadu uplašilo izveštavanje RT-a na srpskom jeziku?“ navodi u objavi RT Balkan. „Njihov postupak pre svega govori o neslobodi medija na Zapadu, tim pre što objave na našem Jutjub kanalu ni na koji način nisu kršile pravila ove kompanije.“ Sajt na srpskom jeziku pokrenut je 15. novembra, sa planovima za početak TV emitovanja do 2024. godine. RT je otvori nalog na Jutjubu i postavi sadržaj iako je platforma u vlasništvu Gugla prethodno zabranila sve „ruske“ medije. Usvojena u martu, zabrana je usledila nakon zahteva EU da blokira kanale RT i Sputnjik na teritoriji EU. Govoreći na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u maju, izvršni direktor Jutjuba Suzan Vojcicki objasnila je da je platforma stvorila novu politiku u vezi sa „proverenim nasilnim događajima“, koja stavlja „negiranje ili trivijalizaciju“ sukoba u Ukrajini u istu kategoriju kao i negiranje holokausta. U međuvremenu, Jutjub je nastavio da radi u Rusiji kako bi građani mogli da imaju pristup „nezavisnim vestima“, rekla je ona, dodajući da je jedna od lekcija sukoba u Ukrajini da se „informacije mogu koristiti kao  oružje“. RT je tužio Jutjub u maju. U oktobru je arbitražni sud u Moskvi presudio da video platforma mora da deblokira naloge RT-a ili da se suoči sa dnevnim kaznama od 100.000 rubalja (1.694 dolara), koja se udvostručuje svake nedelje. Isti sud je zamrznuo imovinu Gugla u Rusiji, procenjenu na 500 miliona rubalja (8,4 miliona dolara), kako bi obezbedio izvršenje presude. Izvor: RT Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu. Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Pogledaj vesti o: Jutjub

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.