Preživela šest dana BEZ PLUĆA! (VIDEO)

Izvor: Mondo, 28.Jan.2017, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preživela šest dana BEZ PLUĆA! (VIDEO)

Lekari u Torontu revolucionarnom procedurom od sigurne smrti spasili su ženu kojoj je bila neophodna transplantacija pluća.

Foto: YouTube, screenshot

  Melisa Benoa (32) imala je svega još nekoliko sati života, kada je u aprilu prošle godine primljena u bolnicu u Torontu. Vreme joj je isticalo, i jedini način da preživi bila je transplantacija pluća, ali čekao se donor.

Ona je rođena sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << cističnom fibrozom, a tada su organi počeli da joj otkazuju zbog teške plućne infekcije, izazvane bakterijom otpornom na antibiotike, tako da je zapadala u septički šok.

Lekari nisu imali drugog rešenja, i doneta je odluka da joj se pluća odstrane, a pacijentkinja se stavi na respirator, tako da se stvori bar minimalna šansa da se infekcija sanira, dok se ne pojavi organ za transplantaciju. To je prvi put na svetu da su se lekari odlučili na tako drastičan korak, prenosi "Gardijan".

"Bila je to teška odluka, jer takva procedura nikada ranije nije izvedena, tako da je bilo mnogo nepoznanica", kaže dr Nial Ferguson iz bolnice u Torontu.

Lekari su bili zabrinuti zbog mogućnosti da joj nakon odstranjivanja pluća otkažu i drugi vitalni organi, a tu je bio i ogroman rizik od unutrašnjeg krvarenja.

Ipak, nakon što se sa procedurom složio Melisin muž, doneta je odluka da se ide na "sve ili ništa", jer bi pacijentkinji u suprotnom preostalo svega nekoliko sati života.

"To je presudilo, rekli smo - ako ćemo da spasavamo ovu ženu, učinićemo to sada", kaže de Šad Kešavje, koji je izveo operaciju.



Izvor: YouTube

Tim od 13 hirurga radio je na uklanjanju pluća i priključivanju pacijentkinje na veštačka pluća. Uređaj je bio povezan sa arterijama i venama srca pacijentkinje, da bi zamenio odstranjeni organ. To je, uz pomoć eksterne pumpe, njenu krv snabdevalo kiseonikom, oslobađalo telo ugljen-dioksida, i omogućilo uslovno rečeno normalan protok krvi.

Efekti su promećeni istog trenutka, njen krvni pritisak bio je u normali. Na sreću, svega šest dana bilo je potrebno da se pronađu odgovarajuća pluća, i tada je izvršena transplantacija.

Melisa kaže da joj je trebalo neko vreme da shvati šta je sve preživela: "Zaista su me sa ivice smrti vratili kući, i neopisivo sam zahvalna na tome."

Srbija primljena u Eurotransplant!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.