Prepoznajemo li kad nas dezinformišu?

Izvor: Megafon.co, 07.Nov.2018, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prepoznajemo li kad nas dezinformišu?

U svetu u kome nam informacije samo iz frižidera ne izlaze, mada je i to diskutabilno, umemo li da prepoznamo istinu? U 21. veku da bismo bili pismeni više nije dovoljno da umemo da čitamo i pišemo, neophodno je da posedujemo i digitalnu i medijsku pismenost.
Koliko građani, ali i stručna javnost razumeju značaj informisane javnosti, kao i slobodne i objektivne štampe, kako i gde da traže ili provere informacije, pokušava da otkrije dokumentarni serijal „Informativni mediji – >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << informisana javnost“, u produkciji Media i reform centra Niš.
Foto – PRT SC Youtube

„Prva epizoda problematizuje sam fenomen lažnih vesti – kada su se pojavile, ko ih plasira i čemu služe, kako se protiv njih boriti. U drugoj epizodi predstavljamo primere prakse evropskih zemalja, kao i aktivnosti koje se trenutno sprovode u Srbiji kada je u pitanju medijska pismenost. Treća epizoda fokusirana je na digitalno okruženje, odnosno na lažne vesti na društvenim mrežama. U njoj takođe govorimo o fact-checking portalima u Srbiji“, kaže izvršna producentkinja serijala Tatjana Đukić.
Za serijal govore novinari i urednici lokalnih i nacionalnih medija, kako domaćih, tako i inostranih, zatim medijski stručnjaci, predstavnici Ministarstva kulture i informisanja, OEBS-a, civilnog sektora, akademske zajednice i mnogi drugi.
„Osim isticanja važnosti tačnog i pravovremenog informisanja, cilj serijala je ponovno uspostavljanje poverenja između medija i građana ukazivanjem na značaj kritičkog tumačenja medijskih sadržaja, koji u svakom trenutku moraju biti u javnom interesu“, kaže Danijela Vučić, direktorka Media i reform centra Niš i producent serijala.
Dokumentarni serijal „Informativni mediji – informisana javnost“ realizovan je uz podršku Ambasade SAD u Srbiji. Producent serijala je Danijela Vučić, izvršni producent Tatjana Đukić, scenario i režiju uradile su Tatjana Đukić i urednica Megafona Sonja Urošević. Snimatelji su Bojan Ranđelović i Vladica Damjanović, montažer Dragan Petrović, dizajner grafike Nikolica Ranđelović, a glumac i narator Davorin Dinić.
Serijal možete pogledati OVDE, a evo i kratkih sažetaka sve tri epizode.


Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.