Predavanje istoričara Milovana Balabana Srbima u Americi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Feb.2021, 19:20

Predavanje istoričara Milovana Balabana Srbima u Americi

Predavanje istoričara Milovana Balabana na temu "Srbi u Americi: iskušenja doseljenika i verski život“ možete da  pogledate (25. 2. 2021) na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novi Sad.

Razlozi zbog kojih su Srbi napuštali svoju zemlju i tražili spas u dalekoj „obećanoj zemlji” su raznoliki. Jedan od takvih iseljenika bio je i čuveni naučnik Mihajlo Pupin, koji je još kao jako mlad i skroman momak, u svojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dvadesetoj godini života doneo odluku da prekine školovanje u Pragu, gde je primao stipendiju, i ode u Ameriku trbuhom za kruhom.

Pupin je ostao zapamćen kao srpski i američki naučnik, pronalazač, profesor na Univerzitetu Kolumbija i počasni konzul Srbije u SAD, dobitnik Pulicerove nagrade za svoje autobiografsko delo „Od pašnjaka do naučenjaka“, a bio je i jedan od osnivača i dugogodišnji predsednik Srpskog narodnog saveza u Americi.

Centralni segment predavanja istoričara Milovana Balabana bio je verski život srpskih emigranata u Americi. Odlaskom preko okeana, sa sobom su osim kofera poneli i zrno utehe i nostalgije, ogledanih u egzistencijalnoj potrebi za verom i njenim praktikovanjem. Zahvaljujući tome će konačno dvadesetih godina dvadesetog veka srpske eparhije biti zvanično priključene Srpskoj pravoslavnoj crkvi, prestavši da budu deo ruske jurisdikcije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.