Počelo suđenje Canetu posle pet odlaganja

Izvor: Mondo, 22.Okt.2015, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo suđenje Canetu posle pet odlaganja

Pred Apelacionim sudom u Beogradu danas je, posle niza odlaganja, počelo drugostepeno suđenje Stanku Subotiću Canetu za šverc cigareta. Subotić se ni danas nije pojavio pred sudom.

Foto: Screenshot YouTube Stanko Subotić Cane

Subotić je do sada četiri puta izostao sa tog suđenja, na koje nije obavezan da dođe, mada je sudsko veće želelo da sasluša baš njega i da donese pravosnažnu odluku. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Drugostepeno suđenje treba da se održi pošto je Apelacioni sud usvojio žalbu tužioca za organizovani kriminal na oslobađajuću presudu Specijalnog suda u Beogradu i odlučio da sam na pretresu izvede ključne dokaze i donese pravosnažnu presudu.

Nakon pet odlaganja suđenja, sudsko veće je odlučilo danas da čita spise predmeta, a suđenje je zakazano i za sutra.

Ovom postupku preti nastupanje apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja zbog čega bi optužbe mogle da budu odbijene.

Prvom prvostepenom presudom Specijalnog suda, koja je ukinuta, Subotić je bio je osuđen na šest godina zatvora, a ostali optuženi na kazne od godinu do pet godina zatvora.

Drugom prvostepenom presudom, koja je izrečena 18. jula 2014. godine, svi optuženi su oslobođeni optužbi zbog nedostatka dokaza za tvrdnje iz optužnice ili su optužbe protiv njih odbijene zbog zastarelosti krivičnog gonjenja za dela iz 1995. godine.

Tužilaštvo smatra da nije nastupila zastarelost krivičnog gonjenja za dela za koja su optužbe odbijene, kao i da se sporna oslobađajuća presuda zasniva na dokazu na kojem se ne može zasnivati, odnosno na iskazu svedoka iz Makedonije Jovana Ristovskog i dokumentaciji koju je nezakonito nabavio, što je i sam rekao tokom prvostepenog suđenja.

Ristovski je makedonski državljanin koji je dokumentaciju sam dostavio sudu, a na osnovu koje je sud zaključio da je - vojska švercovala cigarete, a ne Subotić i ostali okrivljeni.

Tužilaštvo traži da sud Subotića osudi na kaznu od osam godina zatvora zbog organizovanja šverca cigareta u Srbiju tokom devedesetih godina, a njegove saradnike na kazne od dve do šest godina zatvora.

Osim Subotića, okrivljeni u tom slučaju su bivši direktor Savezne uprave carina Kertes, Subotićev sestrić Nikola Milošević, Milan Ranković, Ivana Krčmarić, Jovica Ranđelović, Stevan Banović, Nebojša Nikolić, Milan Milanović, Dragi Dodevski, Ivana Olujić, Miodrag Zavišić, Milovan Popivoda, Miroslav Pešić i Luka Nenadić.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ponovo se sudi Subotiću za šverc cigareta

Izvor: B92, 22.Okt.2015

Posle pet pokušaja i sedam meseci odlaganja, pred Apelacionim sudom počelo je suđenje Stanku Subotiću i okrivljenima za šverc cigareta...Subotić je 2011. godine oglašen krivim, ta presuda je ukinuta, da bi 2013. bio oslobođen optužbi...Na takvu presudu žalio se tužilac objašnjavajući da...

Nastavak na B92...

Počelo drugostepeno suđenje Subotiću

Izvor: RTS, 23.Okt.2015, 00:01

Biznismen Stanko Subotić Cane nije se pojavio pred Apelacionim sudom u Beogradu, gde je iz šestog pokušaja počelo drugostepeno suđenje njemu i njegovim saradnicima, povodom optužbi da su krijumčarili cigarete tokom devedesetih godina i tako oštetili državni budžet. Sudsko veće je odlučilo...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.