Novo kinesko čudo: Plutajuća nuklearka!

Izvor: Mondo, 25.Mar.2019, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo kinesko čudo: Plutajuća nuklearka!

Izgradnja prve kineske plutajuće nuklearne elektrane počeće ove godine, kaže Luo Ći, šef Kineskog instituta za nuklearnu energiju (NPI).

Foto: Youtube/screenshot/TomoNews US

To će biti morska platforma opremljena sa manjim nuklearnim reaktorima, koji mogu da obezbede električnu energiju i toplotu za oblasti kojima je pristup otežan, kao što su zabačena područja, ostrva i naftne i gasne platforme, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << rekao je Luo za Global Tajms.

Napomenuo je da plutajuća nuklearna platforma, koja ne zauzima puno prostora, neće biti ugrožena zemljotresima i da neće stvarati zagađenje. Platformu će graditi Kineska državna nuklearna korporacija (China National Nuclear Corporation, CNNC), prenosti Raša tudej.



Izvor: Youtube/TomoNews US

Gu Đuen, generalni direktor CNNC-a, rekao je ranije da se korporacija priprema za izgradnju plutajuće nuklearne elektrane u priobalnom delu istočne kineske provincije Šandong. On nije izneo detalje projekta, rekavši da su informacije, uključujući i obim investicije, još uvek nepoznati.

Kineski mediji su, međutim, ranije spekulisali s podatkom da će platforma koštati 14 milijardi juana (2,1 milijardu dolara) i da će biti puštena u pogon 2021. godine.

Kinesko čudo stiže u Borču!

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

KINEZI GRADE PLUTAJUĆU NUKLEARKU: Morska platforma sa reaktorima će biti bezbedna od zemljotresa a stiže do nepristupačnih područja!

Izvor: Kurir, 25.Mar.2019

Izgradnja prve kineske plutajuće nuklearne elektrane počeće ove godine, kaže Luo Ći, šef Kineskog instituta za nuklearnu energiju (NPI).

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.