Najpoznatiji jutjuber obišao nekadašnje ekskluzivno odmaralište JNA: “Kao zombi apokalipsa” (VIDEO)

Izvor: Luftika.rs, 10.Mar.2024, 11:05

Najpoznatiji jutjuber obišao nekadašnje ekskluzivno odmaralište JNA: “Kao zombi apokalipsa” (VIDEO)

Kupari, nekadašnje ekskluzivno vojno odmaralište kraj Dubrovnika, koje je bilo namenjeno za oficire JNA i državne funkcionere SFRJ, ovih dana je ponovo dospelo u žižu javnosti, nakon što je kompleks posetio poznati jutjuber.
Otkako je Džejms Donaldson, poznatiji po nadimku MrBeast, na svom Jutjub kanalu objavio snimak pod nazivom „Preživeo sam 7 dana u napuštenom gradu“, o Kuparima ne prestaje da se priča.
Ovo nekadašnje odmaralište vojne elite Jugoslovenske narodne >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << armije u opštini Župa dubrovačka, gde je najpoznatiji jutjuber današnjice snimao sa svojim prijateljima, nije napušteno – samo tako izgleda u zimskim mesecima.
U Kuparima, prema popisu stanovništva iz 2021. godine, živi 950 stanovnika. U letnjim mesecima, međutim, mesto oživi, a mnogi ljudi dolaze da se kupaju na prelepoj peščano-šljunkovitoj plaži, u zalivu koji oduzima dah, piše punkufer.hr.
Od bivše ciglane do ekskluzivne destinacije Kupari se nalaze na padini brda u uvali Župskog zaliva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, desetak kilometara od centra Dubrovnika.
Naselje je dobilo ime po latinskom nazivu za zidare – cuparii. Proizvodnja cigle i crepa (kupa), na ovim prostorima datira još iz ranog srednjeg veka, a jedno vreme Kupari su se zvali i Criepi.
Proizvodnja opeke i crepa je decenijama jačala i razvijala se, a njen značaj je posebno došao do izražaja nakon velikog zemljotresa 1667. godine, kada je u Dubrovniku i okolini bilo potrebno popraviti i obnoviti mnogo porušenih stvari.
Početkom 20. veka Kupari su počeli da se pretvaraju u odličnu destinaciju za letnji i zimski turizam.
Foto: Screenshot/YouTube/MrBeast Prepoznajući njegov potencijal, preduzetnici iz Čehoslovačke podigli su prvi hotel 1920. godine, nakon čega je usledilo uređenje plaža, parkova i šetališta, izgradnja sportskih terena i objekata za odmor i rekreaciju.
Napušteni i uništeni hoteli U drugoj polovini 20. veka Kupari postaju vojno odmaralište namenjeno oficirima JNA i njihovim porodicama, kao i državnim funkcionerima bivše Jugoslavije.
Foto: Screenshot/YouTube/MrBeast Gradi se impresivan hotelsko-turistički kompleks pod upravom JNA sa neverovatnim pogledom na more i okolinu.
Čak je i jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito ovde imao vilu, u kojoj je ugostio brojne svetske državnike i ugledne ličnosti.
Na vrhuncu popularnosti, hoteli Mladost, Grand, Goričina1 i Goričina2, Pelegrin, Kupari i Galeb u zalivu Kupari mogli su da prime oko 2.000 gostiju.
Tokom ratova devedesetih doživeli su ogromna razaranja – uništavani su, pljačkani i uništavani.
Zbog nerešenih imovinskih prava napušteni su više od dve decenije.

Jutjuber, koji je istražio dobar deo napuštenog kompleksa tokom svog boravka, zaključio je da mesto izgleda jezivo, pogotovo noću.
Izvor: punkufer.hr
Penzioneri štedeli ceo život za kuću na hrvatskom primorju, sad prolaze kroz pakao: Otrovali im mačku, zapalili auto

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.