NOVI SKANDAL: Komunalci pretresaju putnike GSP

Izvor: BKTV News, 23.Sep.2012, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVI SKANDAL: Komunalci pretresaju putnike GSP

Na snimku okačenom na Jutjub, koji traje 26 sekundi, vide se dvojica komunalaca koji prate putnika iz autobusa na liniji 704, a onda ga pretresaju kao pravi policajci.
Snimak na kome se vidi kako pripadnici komunalne policije u Beogradu pretresaju putnika koji, kako se navodi u opisu klipa, nema kartu osvanuo je juče na sajtu Jutjub! Na snimku koji traje 26 sekundi jasno >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << se vide dvojica komunalnih policajaca koji prate putnika iz autobusa na liniji 704, koji saobraća od Zemun polja do Zelenog venca, do zgrade pored stanice, a onda ga pretresaju kao pravi policajci!
- Još jedan primer maltretiranja i napada na nekoga samo zato što je uhvaćen da se vozi bez karte. U zemlji gde se mnogo ljudi švercuje, jer ni posao ne mogu da nađu, a kamoli da plaćaju prevoz, takođe je dozvoljeno i vidljivo, posebno u poslednje vreme, prekoračenje dužnosti među pripadnicima komunalne policije – stoji u opisu snimka sačinjenog juče ujutro u Zemunu.
Na snimku se još vidi da putnik ne pruža nikakav otpor, ali sve vreme drži u ruke u vazduhu kao prilikom redovnog pretresa kriminalaca. Klip se završava tako što jedan od policajaca primećuje da ih neko snima, posle čega mu se obraća i traži da prekine snimanje.
Ovo je za manje od nedelju dana drugi slučaj u kom su glavni akteri pripadnici komunalne policije. Naime, u utorak ujutro pripadnik komunalne policije triput je u stomak udario studenta Dražena Cimbaljevića (31), crnogorskog državljanina iz Berana, koji je odbio da izađe iz autobusa na liniji 95 zato što nije imao kartu.
Prava komunalnih policajaca
Zakon o komunalnoj policiji, član 16, predviđa da komunalni policajci imaju pravo da pregledaju ljude! Osim toga, imaju pravo da upozoravaju i izdaju usmena naređenja, da proveravaju identitet, kao i da upotrebljavaju fizičku snagu, službene palice i sredstva za vezivanje.
Kad je reč o upotrebi sredstava prinude, fizičku snagu i službenu palicu komunalni policajac može upotrebiti samo ako je napadnut i ni u kom drugom slučaju!
Obrenović: Sve po zakonu
Gorjana Obrenović, načelnica komunalne policije, tvrdi za Kurir da komunalni policajci nisu prekršili zakon!
- Oni imaju pravo da pregledaju lice, jer često se dešava da putnik kaže da nema ličnu kartu kako bi izbegao plaćanje kazne. U ovom slučaju oni su čak objasnili licu da je dužno da sa sobom uvek nosi lična dokumenta, kako bi moglo biti identifikovano na ulici – rekla je Gorjana Obrenović.
Izvor: Kurir
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.