Ministarstvo osudilo objavljivanje snimka zlostavljanja

Izvor: RTS, 26.Maj.2014, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo osudilo objavljivanje snimka zlostavljanja

Ocenivši da se radi o flagrantnom kršenju prava deteta, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja osudilo je objavljivanje video snimka zlostavljanja deteta na sajtu "Jutjub".

Na snimku koji poziva na suzbijanje nasilja nad decom vidi se majka, identifikovana imenom i prezimenom, koja u više navrata tuče dete starosti dve i po godine, vređa ga i psuje, prenosi Beta.

Video >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zapis je postavljen 21. februara ove godine, a od tada ga je pogledalo više od 550.000 ljudi, dok je poslednjih dana na društvenim mrežama počeo da izaziva velike reakcije.

Kako se navodi u saopštenju, slučaj ovaj slučaj rešen je pre tri godine, a dete je na sigurnom, zdravo i nesmetano se razvija pod starateljstvom majke.

"Ministarstvo je nastavilo da prati organizovanje zaštite maloletnog M. B. pribavljanjem izveštaja od institucija koje pored majke brinu o zdravlju, razvoju i vaspitanju deteta (predškolska ustanova, dom zdravlja...). Na osnovu svega obaveštavamo javnost da je M. B. bezbedan, zdrav i urednog razvoja", navode u Ministarstvu za rad.

Prilikom odlučivanja u tom slučaju 2011. godine nadležni organ dao je stručno mišljenje zasnovano na "kontekstualnoj i komparativnoj proceni porodičnih odnosa roditelja, njihovim karakteristikama ličnosti i mogućnostima da obezbede uslove za njegov nesmetan rast i razvoj", dodaje se u saopštenju.

Nadležni organ starateljstva je tada procenio da je reagovanje majke maloletnog deteta bilo "situacione prirode, uz ozbiljnu indukciju i provokaciju, koje se može poistovetiti sa emocionalnim zlostavljanjem".

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja podsećaju i da je javno tužilaštvo, koje je imalo na raspolaganju ceo snimak, svojevremeno odbacilo krivičnu prijavu zbog nasilja u porodici koju je podneo otac deteta.

Pored toga, Komisija Sektora za brigu o porodici i socijalnu zaštitu izvršila je nadzor nad radom nadležnog organa starateljstva i konstatovala da je nakon prekida zajednice života roditelja pre formalnog razvoda braka obezbeđeno "sigurno i stimulativno okruženje" za dalji rast i razvoj deteta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.