Komunalni policajci pretukli putnika

Izvor: Politika, 18.Sep.2012, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komunalni policajci pretukli putnika

Na snimku „Jutjuba” vidi se kako dvojica pripadnika beogradske komunalne policije posle neuspešnog pokušaja da izbace iz gradskog autobusa putnika premlaćuju naočigled zatečenih građana

Na društvenoj mreži „Jutjub” kruži snimak na kome se vidi kako komunalni policajac u Beogradu pesnicom udara čoveka koji ne želi da napusti gradski autobus.

Snimak mobilnim telefonom nije baš dobrog kvaliteta ali se jasno vidi kako policajac najpre udara čoveka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << po ruci i prstima dok se ovaj drži za šipku, a zatim ga i tri puta pesnicom udara u stomak. Uz to se čuju i reči policajca: „’Oćeš da pustiš, ’oćeš da pustiš?”

Policajci su na kraju na silu uspeli da odvoje čoveka od šipke za koju se držao i obore ga na stolicu, držeći ga za obe ruke, a usput su ga i dalje udarali.

Uz snimak stoji objašnjenje nepoznatog snimatelja mobilnim telefonom:

„Putnik je zatečen bez karte, odbio je da napusti vozilo i ponudio je ličnu kartu. Kako je u pitanju državljanin Crne Gore, Bus-plus kontrolori prepuštaju posao kolegama iz komunalne policije. Nisam siguran u mnogo šta, ali sam apsolutno uveren da komunalni policajac nema pravo da udara neku osobu u pleksus ukoliko ta osoba pruža pasivan otpor”.

Željko Ožegović, član Gradskog veća, izjavio je za naš list da nije pogledao snimak ali je izrazio uverenje da će „s obzirom na interesovanje javnosti nadležna komisija brzo utvrditi sve okolnosti događaja”.

– Bez obzira na to da li će biti podneta prijava, Grad Beograd će insistirati na tome da se utvrdi da li je bilo prekoračenja ovlašćenja i kolika su bila, kao i kakve će disciplinske mere biti preduzete – rekao je Ožegović.

O tome kakve mere mogu da se očekuju, on je izjavio da je „to pitanje za načelnika Gradske uprave” jer one spadaju u domen Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti.

– Najpre treba utvrditi da li je reč o lakšoj ili težoj povredi odgovornosti, što ne mogu da vam kažem u ovom momentu – dodao je Ožegović.

Beograd, prema njegovim rečima, ima 370 komunalnih policajaca. U postupku će se utvrditi koji su od njih učestvovali u incidentu na liniji 95.

Na opasku da je na snimku očigledno da je do udaranja došlo, uz izraženu sumnju da fizički nasrtaj spada u delokrug ovlašćenja komunalnih policajaca, naš sagovornik je rekao da će sve detalje utvrditi komisija koja bude vodila disciplinski postupak

– To je uobičajena praksa da komisija Gradske uprave, koju obično formira načelnica tog tela, ispituje okolnosti, budući da je njen deo i komunalna policija – istakao je Ožegović.

Upitan da li se razmatra promena modela po kojem komunalna policija, kao gradska institucija, asistira privatnoj firmi u proveravanju putnih isprava, Ožegović se pozvao na Odluku o javnom linijskom prevozu i Odluku o komunalnoj policiji. U tim dokumentima, kaže on, navodi se da je nadležnost komunalne policije, između ostalog, kontrola funkcionisanja javnog prevoza.

– „Bus plus” su samo kartice i automati, a sve ostalo, uključujući GSP i privatne prevoznike, čini sistem javnog prevoza – zaključio je Ožegović.

O. M. – D. B.

-----------------------------------------------------------

Snimak kao osnov za gonjenje

Sagovornik iz pravosuđa, nezvanično za „Politiku” kaže da je snimak sa „Jutjuba” validan ako se prepoznaju akteri, mesto i situacija. „Službe MUP-a će posle pregledanja snimka podneti prijavu, a tužilac će dalje procesuirati vinovnike”, navodi sagovornik. U praksi je bilo mnogo slučajeva da se snimak na sudu koristio kao dokaz. Setimo se huligana i navijača...-----------------------------------------------------------

Palice, lisice i pesnice...

Dosad nije bilo težih povreda radne obaveze. Krivce smo kažnjavali smanjenjem plate zbog najčešće nedoličnog ponašanja na terenu koje su nam prijavljivali sugrađani. Ipak, nijedan komunalni policajac za oko dve godine koliko služba funkcioniše u toku radnog dana nije počinio krivično delo – objasnila je Gorjana Obrenović, načelnica komunalne policije, nedavno za „Politiku”.

Otkako je služba oformljena palice kao sredstva prinude nisu nijednom upotrebljene, ali su komunalni policajci do sada više puta lisicama vezivali prekršioce. Komunalni policajci nemaju ovlašćenja da ih u trenutku prekršaja odvedu kod sudije za prekršaje već samo mogu da im napišu mandatnu kaznu.

Da bi komunalni policajac uspešno obavio svoju dužnost, na raspolaganje su mu stavljena različita ovlašćenja – od usmenog upozorenja do podnošenja prekršajnih i krivičnih prijava i korišćenja palice i lisica.

Komunalna policija nema pravo da podatke iz ličnih dokumenata putnika daje na uvid kontroloru, da u stanicu privodi bilo kojeg putnika kome je moguće ustanoviti identitet.

Službenici imaju zakonsko pravo da provere identitet putnika: uvidom u ličnu ispravu ili na osnovu izjave osobe čiji se identitet proverava, da na osnovu podataka o identitetu putnika podnese prijavu sudiji za prekršaje, da pretrese građanina ukoliko postoji „opravdan” povod, pretres mora da obavi osoba istog pola...

Komunalni policajac može da koristi fizičku snagu, službenu palicu i „sredstva za vezivanje” (lisice i slične stvari), i to u sledećim uslovima:

– fizičku snagu i službenu palicu samo ako ne može na drugi način da odbrani sebe ili nekog drugog

– sredstva za vezivanje samo ako putnik pokušava da pobegne ili pruža otpor (a u pružanje otpora se računa i kad se ne postupa kako je naređeno).

M. B.

objavljeno: 18.09.2012.
Pogledaj vesti o: Jutjub

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Komunalni policajci pretukli putnika

Izvor: Politika, 18.Sep.2012

Na snimku „Jutjuba” vidi se kako dvojica pripadnika beogradske komunalne policije posle neuspešnog pokušaja da izbace iz gradskog autobusa putnika premlaćuju naočigled zatečenih građana..Na društvenoj mreži „Jutjub” kruži snimak na kome se vidi kako komunalni policajac u Beogradu pesnicom...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.