Godinu dana od ubistva Blekija u Novom Sadu: Inicijativa za podizanje spomenika još nije pokrenuta

Izvor: Piplmetar.rs, 06.Feb.2023, 18:31

Godinu dana od ubistva Blekija u Novom Sadu: Inicijativa za podizanje spomenika još nije pokrenuta

A. Latasdanas 16: 19


Foto: Screenshot/Youtube
Ove nedelje navršava se godinu dana od ubistva uličnog svirača Kristijana Kostića Blekija (61), ali još uvek nije podneta inicijativa za podizanje spomen-obeležja, iako je to najavio i sam bivši gradonačelnik Miloš Vučević.
Iz Skupštine grada Novog Sada za Danas su potvrdili da njihovom Savetu za kulturu i informisanje “attain sada niko nije podnosio inicijativu da se podigne spomen-obeležje >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << Kristijanu Kostiću”. Inače, ovo skupštinsko telo je zaduženo za razmatranje inicijativa za podizanje spomenika u Novom Sadu.
Kristijan Kostić Bleki nasmrt je prebijen 9. februara prošle godine. Ž. R. (22) iz Žablja prvostepeno je osuđen na 18 godina zatvora za ovo teško ubistvo, u septembru prošle godine. On je uličnog svirača prebio nakon što je od njega tražio novac i ostavio ga da leži u Kosovskoj ulici. Kostić je preminuo u Urgentnom centru od zadobijenih povreda.
Novi Sad se tada oprostio na Trgu slobode od svog uličinog svirača, a nevladine organizacije pozvale su gradsku vlast da „primereno i trajno“ obeleži stradanje Kristijana Kostića Blekija.
Tadašnji gradonačelnik, Miloš Vučević, složio se sa ovom idejom, a jedan od predloga je bio da se postavi spomen klupa.
– Što se tiče inicijative za postavku klupe koja bi bila simbol i opomena, mislim da je to sve u redu i pristojno i daćemo nalog urbanistima, pa ćemo da vidimo da li je najbolje da bude kod pothodnika ili na mestu gde su već predlagači inicirali, i da to bude uklopljivo u prostor gradskog centra – rekao je tada Vučević.
Milenko Vujić iz Mosta solidarnosti, organizacije koja je jedan od inicijatora ove ideje, kaže da grad po ovom pitanju nije napravio ništa, iako je sam gradonačelnik obećao spomen-obeležje, što samo pokazuje koliko je ih je briga za običnog građanina.
„Verujem da ovo obeležje nisu stigli da podignu jer nisu mogli da razmišljaju o tome, prioritet im je bio kako da na silu podignu spomenik fašistima koji su učestvovali u Raciji u Novom Sadu. Sigurno im je to važnije, jer je deo koalicionog dogovora sa Savezom vojvođanski Mađara. Blekija ne smemo zaboraviti i podsećanjem na njegovu tragičnu sudbinu, podsećamo na sve prisutno nasilje u ovom gradu, koje je apsolutno neprihvatljivo“, rekao je Vujić.

Foto: A. L./Danas



Foto: A. L.




Foto: A. L.



Foto: A. L.




Foto: A. L.



Foto: A. L.




Tako je nakon godinu dana sve ostalo na ideji. Miroslav Ilić, predsednik Vojvođanskog kulturnog kluba „Vasa Stajić“, koji je još jedan od inicijatora za podizanje spomen-obeležja, kaže da je neprihvatljivo da se smrt uličnog svirača ne obeleži u gradu u kome postoji Festival uličnih svirača.
„Najmanje što može, Novi Sad bi trebao da napravi jedan prigodan spomenik na svojim ulicama u samom centru, koji bi obeležio na adekvatan način tog čoveka i ne samo njega, nego i desetine drugih koji su na ulicama grada i uveseljavaju Novosađane“, rekao je Ilić.
Jedini pomen na ubijenog Blekija je za sada grafit nepoznatog autora na samoj zgradi u Kosovskoj ulici gde je pretučen nasmrt. Prolivena je crvena farba na trotoaru, iznad koje su ispisani stihovi „Neko kao ti u reci ljudi“ i nacrtan crtež. Pesmu „Neko kao ti“ inače izvodi Vojvođanski bluz bend, a Kostić je bio poznat po obradi ove numere.
Iz Gradske kuće, attain objavljivanja ovog teksta, nismo dobili odgovore na pitanja da li će biti podignuto spomen-obeležje ubijenom muzičaru.
Kostić ubijen zbog 390 dinara
U toku suđenja saznalo se da je Ž. R. te noći konzumirao alkohol i u jednoj kafani sreo Kostića sa kojim je krenuo napolje. U Kosovskoj ulici oko pet sati ujutro od njega je zatražio novac. Muzičar je imao samo 390 dinara i dok mu je davao pare upitao ga, je „Zašto si takav?“
Osuđeni je uzeo novac, ali je i više puta udario Kostića u glavu, šutirao ga i pokušao da u njegovim džepovima pronađe još para. Obrazlažuži presudu sudija je kao otežavajuću okolnost navela da je Ž. R. pošto je prebio Kostića i urinirao po njemu. Nakon svega, zaustavio je zaustavio prolaznika, tražio da pozove Hitnu pomoć i otišao kući.
Ubrzo, posle nekoliko sati je uhapšen, a muzičar je prebačen u Urgentni centar gde je pokušana reanimacija. Umro je dva minuta pre 12 sati. Porodica i tužilaštvo, tražili maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora za Ž. R. Olakšavajuće okolnosti, po objašnjenu sudije, bile su mu da je vrlo mlad i da nije ranije osuđivan.
Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.






Opširnije
Izvor: Danas.rs



Pogledaj vesti o: Jutjub

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.