Evo kako nas svet vidi: Srbi i Hrvati su kao bračni par, svađaju se, a ne mogu jedni bez drugih

Izvor: Vesti-online.com, 16.Maj.2016, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo kako nas svet vidi: Srbi i Hrvati su kao bračni par, svađaju se, a ne mogu jedni bez drugih

Popularni Jutjub kanal "Geography Now" na veoma zanimljiv način predstavlja i upoznaje ljude sa zemljama sveta. Ovog puta pozabavili su se Hrvastkom, njenom istorijom, ali i odnosima sa drugim zemljama.

Naime, najpre je predstavljena zastava Hrvatske, za koju je navedeno da je detinjastija od svih ostalih, jer na sebi ima šahovnicu.

Pozabavili su se i sa demografijom, pa je navedeno da u ovoj zemlji živi 91 odsto Hrvata, pet odsto Srba dok preostala četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << procenta čine ostali narodi.

Izgleda da je tvorcima ovog kanala posebno bila zanimljiva istorija Hrvatske, ali i njeni odnosi sa okolnim zemljama. Tako je više puta navedena sličnost između te zemlje sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom. Ukazano je na sličnost jezika i pisma, ali i mentaliteta.

U pregledu istorije navedeno je da je Hrvatska bila deo Rimskog carstva, kraljevina, podanik, deo carevine, u ratu sa Turcima, zatim deo prve Jugoslavije, nacistička marioneta (deo istorije na koji nisu baš ponosni), deo druge Jugoslavije (to nerado pominju), u građanskom ratu, a sada konačno i članica Evropske unije.

Posebno zanimljiv deo emisije jeste onaj gde se govori o odnosima Hrvatske i Srbije. Na slikovit način prikazano je njihovo trvenje oko mnogih stvari, pa i oko toga čiji je Nikola Tesla. Na kraju voditelj kaže da su Srbi i Hrvati kao stari bračni par koji se mrzi, i neprestano svađa, ali prosto ne mogu jedni bez drugih. A kao jedan od primera navodi i to što stalno jedni drugima daju po 12 bodova na Evroviziji.

Na kraju, pogledajte sami ovaj simpatičan video snimak, uverite se kako svet vidi odnose na Balkanu.
Pogledaj vesti o: Jutjub

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.