Dezinformacije - ne, govor mržnje - da

Izvor: B92, 30.Mar.2021, 10:10

Dezinformacije - ne, govor mržnje - da

Jutjub je uklonio ekstremno rasistički nastrojen video-snimak konzervativnog komentatora Stivena Kraudera. Učinili su to zbog širenja dezinformacija o virusu kovid 19, ali i ne i zbog kršenja pravila o govoru mržnje.

Naime, Krauder i njegovi saradnici voditelji servirali su više rasističkih komentara o crncima, ali iz Jutjuba poručuju: "Naša politika zabranjuje širenje mržnje prema bilo kojoj grupi na osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rase. Iako je sadržaj uvredljiv, video-snimak na kanalu Stivena Kraudera ne krši pravila stranice".

Iako je ovo teško nazvati "širenjem mržnje", činjenica je da bi se ovo čak i u najblažem obliku moglo nazvati prilično odvratnim ponašanjem grupe rasista, čije su opaske zamišljene kao šale, ali u stvarnosti se radi tek o nizanju neduhovitih rasnih stereotipa koji ne prikrivaju njihov veliki animozitet prema Afroamerikancima, navodi "Indeks".

"Slobodno možete ismejavati, karikirati i omalovažavati ljude na temelju rase, sve dok direktno ne izgovorite da ih doslovno mrzite", komentarisao je Vil Orejmus sa portala "One Zero".

Ovo nije prvi put da se Krauder našao u problemima zbog graničnog slučaja govora mržnje, a ako se takvo ponašanje nastavi, Jutjub mu može oduzeti status partnera i "preduzeti prikladne mere".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.