Anonimusi prisluškuju Ef-Bi-Aj

Izvor: RTS, 04.Feb.2012, 00:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Anonimusi" prisluškuju Ef-Bi-Aj

Istražitelji Ef-Bi-Aja i Skotland Jarda odsad će morati da budu mnogo pažljiviji u svojoj komunikaciji. "Anonimusi" presreli poverljivi razgovor istražitelja dve bezbednosne službe i "okačili" ga na Jutjub. Poljska vlada zamrzla ratifikaciju sporazuma za zaštitu autorskih prava i borbu protiv piraterije.

Hakerska grupa "Anonimus" presrela je poverljivi telefonski razgovor između istražitelja za "sajberkriminal" iz američkog Ef-Bi-Aja i britanskog Skotland Jarda.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Petnaest minuta dug snimak telefonskog razgovora o praćenju i krivičnom gonjenju članova te hakerske grupe, koji su istražitelji održali 17. januara, postavljen je na Jutjub.

Ef-Bi-Aj je potvrdio da su hakeri presreli razgovor njihovih istražitelja sa kolegama iz britanske policije, kao i da tragaju za osobama koje su odgovorne.

Skotland Jard je potvrdio da je jedan od njihovih specijalista za "sajberkriminal" učestvovao u tom razgovoru, ali da ovaj događaj ne predstavlja pretnju po njihove operacije.

Još nije poznato da kako su "Anonimusi" uspeli da presretnu i snime razgovor.

Grupa hakera je sa jednog od svojih Tviter naloga poručila da je "Ef-Bi-Aj verovatno radoznao zašto i kako, već neko vreme, imamo uvid u njihovu internu komunikaciju".

Jedan od britanskih stručnjaka za internet bezbednost Frenk Gardner rekao je da bi snimak, objavljen na Jutjubu, mogao da bude veoma sramotan za bezbednosne službe dve zemlje.

U jednom delu razgovora agent Ef-Bi-Aja zahvaljuje se britanskim kolegama za pomoć u istragama, a na to mu britanski detektivi odgovaraju: "Tu smo da pomognemo. Znamo da smo zabrljali stvari u prošlosti".

Istovremeno, deluje da su napori u borbi protiv internet cenzure počeli da daju rezultate, pošto je poljska vlada zamrzla ratifikaciju međunarodnog trgovinskog sporazuma ACTA.

Poljski premijer Donald Tusk rekao je da vlada sigurno neće poslati u Sejm na ratifikaciju sporazum zbog koga su na ulicama širom Poljske protestovale desetine hiljada ljudi i činjenice da su sajtovi državnih institucija danima oboreni.

"Anonimusi" su danas oborili i sajt grčkog ministarstva pravde. Hakeri su rekli da je obaranje sajta protest zbog grčkog potpisivanja međunarodnog sporazuma ACTA o borbi protiv falsifikovanja, zaštiti autorskih prava i internet piraterije.

Na adresi ministarstva pravde bio je okačen video sa čovekom u beloj masci koji govori: "Iako je demokratija rođena u vašoj zemlji, sada ste je ubili".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.