Европске банке у минусу, највећи минус је Бундесбанке – 21,6 милијарди евра

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Feb.2024, 09:45

Европске банке у минусу, највећи минус је Бундесбанке – 21,6 милијарди евра

Централна банка Немачке, Бундесбанка, објавила је данас да је у 2023. години забележила губитак од 21,6 милијарди евра и проценила да ће њена финансијска ситуација бити сложена и у наредним годинама. Фото: PrtSc/Deutsche Bundesbank/YouTube „Финансијска оптерећења >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << ће вероватно трајати неколико година, очекујемо да ће она бити значајна и у 2024. години”, изјавио је председник Бундесбанке Јоахим Нагел.
Бундесбанка је саопштила да је губитак у 2023. скоро избрисао све њене провизије и да је део губитка у износу од 2,4 милијарде евра покривен из резерви.
„Губитак Бундесбанке за текућу годину ће премашити преосталих 0,7 милијарди евра резерви, па ће банка бити принуђена да их пренесе у будућност како би их надокнадила од будућих профита”, додао је Нагел. Мало је вероватно да ће Бундесбанка исплаћивати дивиденде у државну касу у наредним годинама.
Холандска централна банка данас је такође објавила да је у 2023. години забележила губитак од 3,5 милијарди евра. И Европска централна банка (ЕЦБ) је у 2023. години забележила први годишњи губитак у последњих 20 година, пошто је пријавила минус од 1,3 милијарде евра за прошлу годину, преноси Ројтерс.
Radna snaga najveći problem za gradnju Ekspa

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Европске банке у минусу, највећи минус је Бундесбанке – 21,6 милијарди евра се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.