Линта: Српски народ Крајине дигао устанак 1941. године да се спаси од уништења

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Jul.2023, 20:26

Линта: Српски народ Крајине дигао устанак 1941. године да се спаси од уништења

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта рекао је данас да је српски народ на подручју Лике и Северне Далмације пре 82 године дигао устанак „против геноцидне Независне Државе Хрватске да се спаси од потпуног уништења“. Фото: PrtSc/B92/YouTube >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Линта је навео да је на тим просторима 27. јула 1941. године почео оружани отпор српског народа „искључиво због масовних и монструозних злочина усташког режима чији циљ је био нестанак Срба у НДХ убијањем, покрштавањем и исељавањем“, саопштио је Савез Срба из региона.
Он је подсетио да је устанак истог дана, у договору са устаницима у Србу, подигнут код Дрвара и у наредним данима широм Босанске Крајине. „Велика је лаж да су устанак дигли заједно српски и хрватски народ и да су заједно почели борбу за слободу. Српски народ у НДХ је 1941. године био препуштен сам себи јер је велика већина Хрвата и значајан број муслимана подржавали геноцидну НДХ“, поручио је Линта.
Додао је да је важно нагласити да су се устаници борили за слободу а не за успоставу комунистичке власти.
„Проусташки режим Фрање Туђмана је 1990. године укинуо Дан устанка као државни празник и на тај начин само потврдио да наставља политику усташког режима Анте Павелића“, навео је Линта.
Линта наводи и да хрватска власт и већина хрватских политичких странака устанак у Србу тумаче као великосрпску побуну против вековне тежње хрватског народа за властитом државом као и геноцидни план за истребљење Хрвата. Додаје да за већину Хрвата устанак у Србу није био антифашистички те да је у питању четнички устанак, односно устанак српских фашиста чији је циљ био рушење НДХ, убијање и етничко чишћење хрватских цивила и стварање Велике Србије.
„Многи у Хрватској сматрају да је место Срб средиште антихрватске политике и да је прослава Дана устанка као антифашистичке борбе увреда за хрватски народ. С друге стране у Хрватској се промовише врхунска лаж да су Хрвати најмасовније од свих народа бивше Југославије учестовали у антифашистичкој борби. Добро је познато да је велика већина хрватског народа учестовала у оружаним снагама НДХ и да су Хрвати у значајнијем броју почели да ступају у партизане тек 1944. године када је већ био познат исход Другог светског рата“, рекао је он, а наводи се у саопштењу.
U Prištini počelo suđenje bivšem policajcu Slađanu Trajkoviću

 
Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Линта: Српски народ Крајине дигао устанак 1941. године да се спаси од уништења се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.