Обрачунајте сами висину своје пензије

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Avg.2023, 08:41

Обрачунајте сами висину своје пензије

На сајту Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) од данас је доступна електронска услуга е-калкулатор, преко које грађани могу да сазнају све податке о свом стажу осигурања, да обрачунају висину своје пензије и добију тачан датум када ће моћи да се пензионишу. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << PrtSc/Radio-televizija Vojvodine/YouTube Како је новинарима казао директор ПИО Фонда Реља Огњеновић осигураници ће захваљујући овом порталу, из свог дома, преко рачунара, таблета и мобилних уређаја моћи да сазнају и све друго што их интересује везано за остваривање права из пензионог и инвалидског осигурања.
„Портал е-калкулатор намењен је осигураницима, који ће имати могућност да остваре увид у све релевантне податке у свом стажу осигурања и обрачунају висину своје старосне, превремене старосне и инвалидске пензије, као и проверу испуњености услова за остваривање права на породичну пензију”, казао је он.
Огњеновић је нагласио да корисници е-Калкулатора не треба да брину за безбедност њихових података, јер овај портал, користи заштићену мрежу са међународним сертификатом.
„Нико не може да види туђе податке, јер је приступ порталу регулисан на два начина, односно преко квалификованог електронског сертификата или преко електронског идентитета грађана”, казао је он. Да би добили поменуте податке, како је објаснио директор ПИО Фонда, корисници који се пријављују преко рачунара потребно је да имају електронски ИД који издаје МУП и читач личне карте како не би било злоупотребе података, док уколико је пријава преко мобилног уређаја или таблета потребно је да се скине бесплатна ИД апликација и електронски пин из поште који се добија за свега 30 секунди.
Огњеновић је додао да ће путем е-Калкулатора људи који су у последњој години радног стажа и остварују право на пензију, са скоро 100 одсто тачности моћи да сазнају колика ће им бити пензија, а то је како је додао, једно од најчешћих питања корисника које се упућује кол центру ПИО Фонда, преноси Танјуг.
Domaćinstva u evrozoni se sve manje zadužuju kod banaka

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Обрачунајте сами висину своје пензије се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.