Вишковић: Оптужница против Додика је оптужница против политике Републике Српске

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Avg.2023, 20:11

Вишковић: Оптужница против Додика је оптужница против политике Републике Српске

Премијер Републике Српске Радован Вишковић оценио је да је оптужница Тужилаштва БиХ против председника РС Милорада Додика уједно и оптужница против политике Републике Српске и нагласио да Српска неће одустати од борбе за њена права. Фото: PrtSc/
Влада Републике Српске/ >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << YouTube Вишковић је навео да је оптужница против Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића, због наводног кршења наметнутих измена Кривичног закона БиХ, доказ да је правосуђе подлегло политичким притисцима дела међународне заједнице.
Премијер је истакао да ово акт политичког прогона Додика и политике коју представља, саопштено је из Бироа владе за одонсе са јавношћу, преноси агенција Срна.
Вишковић је нагласио да је оптужница подигнута због наводног неизвршавања одлука високог представника, иако он, заправо, не постоји, с обзиром на то да је инсталиран на ову позицију уз кршење утврђене процедуре, јер није добио сагласност Савета безбедности УН. „Потпуно је јасно да је ово наручена оптужница од стране оних који желе политичку елиминацију предсједника Додика. Ово је, уједно, и оптужница против политике Републике Српске, коју репрезентује председник Додик, а која неће и не може да одустане од борбе за наша права“, поручио је Вишковић.
Тужилаштво БиХ подигло је данас оптужницу против председника Републике Српске и вршиоца дужности директора Службеног гласника РС због неизвршавања одлука Кристијана Шмита, потврђено је Срни у овом тужилаштву.
Оптужница је прослеђена на потврђивање Суду БиХ.
Вршилац дужности директора Службеног гласника Милош Лукић потписао је 9. јула одлуке о објављивању Указа председника Републике Српске Милорада Додика о проглашењу закона да се одлуке Високог представника не објављују у Службеном гласнику и да се одлуке Уставног суда не примењују на територији Српске. Народна скупштина Републике Српске усвојила је 27. јуна Закон о непримењивању одлука Уставног суда БиХ који предвиђа да се одлуке тог суда неће примењивати и извршавати на територији Српске док Парламентарна скупштина БиХ не донесе закон о овом суду.
Кристијан Шмит рекао је 1. јула да је „одлучио да неће ступити на снагу закон којим се укида обавеза укидања одлука високог представника у Службеном гласнику Републике Српске и Закон о неспровођењу одлука Уставног суда БиХ на територији Српске“.
Vojna i odbrambena industrija će izvozom od 3,5 milijarde zaraditi sredstva za Srbiju

 
Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Вишковић: Оптужница против Додика је оптужница против политике Републике Српске се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.