Бенефиција не важи ако полицајац напусти службу

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Avg.2023, 10:15

Бенефиција не важи ако полицајац напусти службу

Униформисано службено лице не може да се пензионише под посебним условима уколико је напустило полицију и затим било запослено на неким другим пословима. Фото: PrtSc/MUP Republike Srbije/YouTube Око пребројавања година и уплате стажа постоје проблеми са онима који имају прво на бенефицију, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << односно стаж с увећаним трајањем. Свако ко је радио на таквом радном месту пре него стекне услов за пензију мора да провери да ли има уверење предузећа о раду на пословима са бенефицијом.
У уверењу се наводе периоди запослења, као и степен увећања стажа у појединим периодима. Уз уверење се проверава да ли је послодавац код кога је запослени радио уплатио доприносе са увећаним трајањем и фонду предао пријаве о томе.
За сваку годину радник с бенефицираним стажом мора да има пријаву М-4 обрасца са наведеним ефективним трајањем и шифром степена увећања.
Када се проверавају ове пријаве треба обратити пажњу и на то да ли је послодавац при рачунању трајања бенефиције узео у обзир и евентуалне изостанке са посла, најчешће због боловања. Уколико је осигураник у појединим периодима одсуствовао са рада због болести укупно трајање бенефиције у појединим годинама због тога може да буде скраћено, наглашавају из Фонда ПИО. Важно је да свако ко је радио у неком периоду са радним временом краћим од пуног, обавезно провери трајање стажа. Посебан проблем могу да имају самосталци који су били ангажовани по основу радног односа са пуним радним временом. Законом су предвиђене и поједине категорије осигураника који право остварују под повољнијим условима попут војске и полиције.
Онај запослени који је, примера ради, био униформисано овлашћено службено лице у полицији, не може да се пензионише под посебним условима уколико је напустио полицију и затим радио на неким другим пословима или обављао самосталну делатност. Он то не може чак и ако након напуштања службе није нигде радио до пензије.
Дакле, посебне категорије осигураника остварују право под посебним прописима само у случају да тај посао обављају до дана пензионисања, закључују у Фонду ПИО.
Tajvanski TSMC će uložiti 3,5 milijardi evra u gradnju fabrike čipova u Nemačkoj

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Бенефиција не важи ако полицајац напусти службу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.
Pogledaj vesti o: Jutjub

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.