Тајне витешког плаћања: Зашто су витезови уместо новца носили прстење?

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Jun.2023, 21:13

Тајне витешког плаћања: Зашто су витезови уместо новца носили прстење?

Витезови из средњег века били су припадници витешког сталежа који су играли кључну улогу у војним акцијама, заштити краљевстава и одржавању реда. Они су били познати по својој храбрости, вештини у борбама и верној служби. Фото: Pritnscreen/Youtube/ Victor Mayer GmbH & Co. KG Један од занимљивих >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << аспеката витешког живота било је посебно прстење с печатима које су носили. Уместо новца, витезови су често користили прстенове за плаћање рачуна. Ови прстенови били су опремљени печатима.
Фото: Envato Постојала је неколико разлога због којих су витезови преферирали прстење са печатима уместо коришћења новца. Прво, ношење прстења са печатима било је практичније и сигурније у временима када су пљачке и крађе биле честе. Прстење се могло носити на руци или на огрлици око врата, тако да је било теже украсти него новац.
Фото: Pritnscreen/Youtube/Kent Delord House Museum Други разлог је био тај што су витезови имали привилегован статус и одређене повластице у друштву. Прстење с печатима је симболизовало њихову припадност племићком сталежу и омогућавало им је да потврђују свој идентитет и ауторитет у пословним трансакцијама. Ови печати су били персонализовани и носили су грб и симболе припадајуће породице, што је додатно наглашавало њихову важност и престиж.
Када би, на пример, витез одсео у гостионици, он би својим прстеном печатирао рачун. Крчмар би касније однео печатири рачун у дворац и узео новац који му припада.
Na današnji dan pokrenuta je operacija “Barbarosa”

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Тајне витешког плаћања: Зашто су витезови уместо новца носили прстење? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.