Стано: Немамо датум, ни Београд ни Приштина нису потврдили долазак у Брисел

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Jun.2023, 14:06

Стано: Немамо датум, ни Београд ни Приштина нису потврдили долазак у Брисел

Портпарол ЕУ Петер Стано рекао је данас да још увек није утврђен датум састанка председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија јер ниједна страна још није потврдила своје учешће. Фото: PrtSc/ >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << YouTube/European Commission „Немамо вести о томе осим неких јавних неконструктивних оцена. ЕУ очекује да ће обе стране прихватити позив и доћи на разговоре како би се превазишла тренутна ситуација“, рекао је Стано на конференцији за медије.
Он је додао да је проналажење изласка из ситуације на КиМ пре свега у интересу људи који живе на КиМ и у централној Србији.
„ЕУ пажљиво прати ситуацију и да ли постоји жеља за решавањем или ескалацијом ситуације. Имамо редовни месечни састанак министара спољних послова ЕУ (ФАЦ) заказан за наредни понедељак, и ово питање ће бити на агенди“, навео је Стано. Нагласио је да је позив на разговор комесара ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља шанса за Вучића и Куртија да покажу конструктивност и спремност за решавањем ситуације.
„Тај састанак неће бити организован како би се орасположио Брисел, већ да би се разговорало о будућности и за људе на Косову и у Србији. Недостатак интересовања ће сасвим сигурно довести до последица које ће се одразити на грађане, а одговорност је једино на премијеру Куртију и председнику Вучићу. И ни на коме другом“, навео је Стано
Истатакао је да на срећу није било нових ексалације у последњих неколико дана, али је додао да није било ни назнака о деескалацији. „Ми смо ту да им помогнемо и посаветујемо како да до смиривања ситуације дође, али је на крају та одлука на њима“, рекао је Стано.
Додао је да је ЕУ у тренутно фокусирана на томе да дође до састанка Београда и Приштине на коме ће се пронаћи решења за деескалацију ситуације, а не на смишљању казнених мера. „Понашање обе стране биће постматрано на два важна састанка – састанку Европског савета и састанку министара спољних послова у Луксембургу у понедељак и сигурно ће утицати на даљи европски пут и Косова и Србије, али у овом тренутку смо фокусирани на деескалацију ситуације на терену и проналажење одрживог политичког решења“, закључио је Стано.
Stoltenberg: Sve strane na KiM da odustanu od eskalacija i vrate se dijalogu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Стано: Немамо датум, ни Београд ни Приштина нису потврдили долазак у Брисел се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.