Миливојевић: Нема статусно неутралних преговора, све је политичка воља Запада

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Jun.2023, 14:46

Миливојевић: Нема статусно неутралних преговора, све је политичка воља Запада

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић, коментаришући тренутну ситуацију на Косову и Метохији изјавио је да више нема статусно неутралних преговора и статусно неутралног понашања, те да је све у служби политичке воље НАТО-а, САД и већине у Бриселу. Фото: PrtSc/YouTube „Не постоји >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << никакав споразум који правно обавезује Србију, јер Србија није преузела никакве међународноправне ни политичке обавезе везане за Охридски споразум који Запад покушава да представи као правно обавезујућ за Србију“, рекао је Миливојевић за Танјуг.
Он је додао да у вези са тим споразумом не постоји никакав елемент који би обавезивао Србију, осим начелне сагласности да се о њему разговара.
„Имам утисак да смо сведоци сценарија покушаја да се силом оствари контрола севера КиМ и да се реализује признање Косова насилним путем, а да је то везано за оно што смо добили за Нову годину да се до краја године реши косовско питање за време ових администрација“, рекао је Миливојевић.
Он је додао да будући да косовско питање не може да се реши правним путем јер, како каже, Запад игнорише Резолуцију 1244, а Србија не признаје отцепљење своје територије, толерише се и насилан метод реализације, са притиском на Србију да призна ново стање. „Примена Бриселског споразума значи да се формира Заједница српских општина (ЗСО) и угради у политички систем тзв. Косова, а кад је уграђена у политички систем Косова она је део система који гарантује Србима опстанак, након чега се спроводе избори када знамо да Заједница постоји“, рекао је Миливојевић.
Он је додао да су наводи медија да је Бриселски споразум мртав узроковани понашањем власти у Приштини које га не примењују, али и Брисела, а да Србија инсистира на споразуму. „Све о чему причамо, као и оно о негирању Бриселског споразума, наводи на закључак да више нема статусно неутралних преговора, нема статусно неутралног понашања ни КФОР-а, све је стављено под политичку вољу НАТО-а, САД и већине у Бриселу“, рекао је Миливојевић.
Он је додао да све што НАТО, САД и Брисел тренутно раде, раде са позиције да Косово признају као суверену државу, да има право да интервенише и да спроводи изборе.
 
Tenzije na severu Kosovu i Metohiji se nastavljaju, vanredna konferencija Petra Petkovića u 10 sati

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Миливојевић: Нема статусно неутралних преговора, све је политичка воља Запада се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.
Pogledaj vesti o: Jutjub

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.