Роберт Хабек: Без руског гаса, немачкој индустрији прети гашење

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Jun.2023, 08:53

Роберт Хабек: Без руског гаса, немачкој индустрији прети гашење

Уговор о транзиту руског гаса преко Украјине истиче 2024. а рат бесни, и нема извесног сценарија како ће се тамо ствари даље развијати. Неизвесно је да ли ће Аустрија или Мађарска након истека тог уговора и даље бити снабдеване гасом из Русије. Фото: PrtSc/phoenix/YouTube Пре него што >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << људи тамо буду почели да се смрзавају, јасно је да ће Немачка смањити снабдевања сопственој индустрији, или чак почети са њеним гашењем, како би помогла суседима.
Ову драматичну процену, изнео је данас Роберт Хабек, немачки вицеканцелар и министар економије на Источно немачком економском форуму у Бад Сарову, пренео је Блумберг.
Према Хабеку, Немачка би у случају прекида испорука сибирског гаса преко Украјине догодине, била принуђена да редуцира или чак почне са затварањем појединих индустријских капацитета. „Нисмо изашли из енергетских невоља, упркос томе што тренутно ситуација са снабдевањем делује веома задовољавајуће“, додао је Хабек.
„Не треба се заваравати: ако руски гас не буде стизао до источне Европе као што сада пролази кроз Украјину, оно што је већ договрено у Европи примењиваће се: морали бисмо да угушимо нашу индустрију, или да је чак затворимо“, изјавио је Хабек. Иначе, еврозона је од почетка године упала у благу рецесију, због оштрог раста цена хране и енергената, известила је раније ЕУ агенција за статистику, Еуростат. Према тим подацима, индустријска производња у 20 држава еврозоне, пала је за 0,1 одсто у првом тромесечју 2023, након контракције истих размера у последњем кварталу прошле године.
То је иначе прва шестомесечна контракција у еврозони од почетка пандемије коронавируса, што се сматра „ техничком рецесијом“. Висока инфлација довела је до пада потрошње у еврозони за 0,3 одсто у прва три месеца ове године након пада од један одсто у претходном кварталу.
Увоз је такође нагло опао јер је потражња за робом и услугама смањена. Јавна потрошња, која је порасла током блокаде пандемије, такође је забележила нагли пад, смањивши се у првом кварталу за 1,6 одсто у односу на годину дана раније.У међувремену, Немачка је у мају потврдила клизање у рецесију, услед повећане цене енергената.
U Nemačkoj dva posla neophodna za pristojan život

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Роберт Хабек: Без руског гаса, немачкој индустрији прети гашење се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.
Pogledaj vesti o: Jutjub

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.