На данашњи дан рођен је српски песник Иван В. Лалић

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Jun.2023, 15:24

На данашњи дан рођен је српски песник Иван В. Лалић

Иван В. Лалић (8. јун 1931 — 28. јул 1996) је био српски песник, есејиста и преводилац, једанод најистакнутијих песника неосимболистичке струје у савременој српској поезији. Фото: PrtSc/YouTube Рођен је у Београду 1931. године. Радио је неко време као новинар и уредник Радио Загреба; >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << био је уредник у „Просвети“ и „Нолиту“.
Детињство је провео у Београду, и након смрти мајке сели се у Загреб код оца. У Загребу је уписао Другу мушку гимназију коју је завршио 1949. године.
На Правном факултету у Загребу је дипломирао 1955. године. После одслужења војске у Карловцу, 1956. године Иван уписује Филозофски факултет одељење за компаративну књижевност где је одслушао само 2 семестра.
године добија позив да ради као секретар у Савезу књижевника Југославије па се сели у Београд. Био је генерални секретар Савеза књижевника Југославије (1961-64) и од 1975. године. Године 1961. у децембру Лалић, као секретар Савеза, путује с Андрићем у Стокхолм на доделу Нобелове награде.
Са Зораном Мишићем и Светланом Велмар Јанковић је уређивао часопис Књижевност.
Својом поезијом преко артизма, уравнотежених слика и духовне сабраности обновио је линију симболистичког песништва. Трагајући за класичном мером песме и налазећи песничко надахнуће у литератури, Лалић се у својој поезији окретао Византији и античком свету.
За стваралачки развој Лалића врло је значајно дело Војислава Илића, о којем је написао изванредан есеј, а на основу којег се може тумачити одређени репертоар песничких слика и сталних стиховних облика присутан у његовој поезији.
Такође је био изврстан преводилац, есејиста и критичар. Иван В. Лалић је ушао у књижевну критику као хроничар часописа, најпре „Летописа Матице српске“, а потом београдске „Књижевности“. Његову критику одликује објективност, као и искуство које у њу уноси.
Приредио је неколико антологија и зборника. Бавио се преводилаштвом, нарочито препевима; тако је између осталог приредио „Антологију новије француске лирике“ (од Бодлера до наших дана) и изборе песама Хелдерлина (Нолитова награда) и Пјер Жан Жува.
Аутор је радио-драме „Мајстор Хануш“ (награда Југословенске радиодифузије).
 
Radoje Domanović: tvorac srpske satirične pripovetke

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак На данашњи дан рођен је српски песник Иван В. Лалић се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.
Pogledaj vesti o: Jutjub

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.