Кина пробија најдубљу рупу у земљиној кори

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Jun.2023, 08:53

Кина пробија најдубљу рупу у земљиној кори

Кинески научници су 30. маја започели пројекат у којем је предвиђено бушење најдубље рупе у Кини, а моћне бушилице свој посао треба да заврше на дубини од десет километара у Земљиној кори. Фото: PrtSc/ejbvideos1/YouTube Подухват се спроводи у регији Хинјианг, која је веома богата нафтом, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << пренела је кинеска национална агенција Синхуа.
„Овај пројекат није био нимало лак. Конструкција такве машинерије уз помоћ које би могла да се ископа најдубља рупа у нашој земљи, може да се упореди са великим камионом који вози на две танке челичне сајле”, рекао је Сун Јинсхенг из Кинеске инжињерске академије за агенцију Синхуа.
Експерти су предвидели да ће моћна бушилица проћи кроз више од десет континенталних слојева и да ће доћи до система креде у којем се налазе стене старе више од 140 милиона година. Реализација овог пројекта планирана је дуже време, а припрема је почела после изјаве председника Кине Сија Ђинпинга, који је 2021. године позвао водеће националне научнике да више истражују унутрашњост планете како би се открили минерални и енергетски ресурси који се крију у утроби Земље, али и како би се побољшала процена ризика од природних катастрофа, попут потреса и ерупција вулкана.
Према првим анализама тима стручњака, утврђено је да су стене дубоко испод површине наше планете много влажније него што се очекивало, јер експерти нису до сада имали сазнања да се вода налази тако дубоко у стенама.
„Уместо слоја базалта, који су стручњаци очекивали да открију испод слоја гранита, приликом овог ископавања утврђено је да се у ствари испод слоја магматског гранита налази слој метаморфног гранита”, предочено је новинарима.
Australija oprezna sa veštačkom inteligencijom

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кина пробија најдубљу рупу у земљиној кори се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.
Pogledaj vesti o: Jutjub

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.