Да ли глифосату полако истиче време?

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Maj.2023, 08:49

Да ли глифосату полако истиче време?

Француски суд забранио је коришћење два пестицида. Реч је о препаратима, хербицидима који садрже глифосат произвођача „Синђента”, извештавају медији. Фото: PrtSc/Pure and Premium Health/YouTube Национална агенција за безбедност хране, животну средину и здравље на раду (АНСЕС) обновила >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је дозволу за стављање у промет 2020. године, али суд сматра да није извршена потпуна процена ризика ових хербицида за одређене животиње.
У одлуци се наводи да се та дозвола поништава јер није испоштован принцип предострожности.
Према писању „Агроклуба”, еколошка организација „Генерација будућности” у децембру 2020. године је уложила две жалбе суду у Монпељеу против обнављања дозволе за стављање у промет ова два производа. Сада су поздравили најновију одлуку суда и подсетили на важност процене утицаја пестицида на бази глифосата.
Компанија „Синђента” је, како се наводи, разочарана одлуком суда, те су саопштили да задржавају право жалбе. Тврде да су провели ригорозан процес сертификације, који је показао сигурност употребе у складу са захтевима наведених производа. Истакли су да ће ти хербициди остати у оптицају као одобрени док АНСЕС не постави услове за њихово повлачење. Глифосат је предмет контроверзи откако је Светска здравствена организација 2015. закључила да може узроковати одређене врсте рака. Док критичари упозоравају на значајне ризике по животну средину и здравље људи, заговорници не виде научну основу за такве тврдње. Стручњаци напомињу да је глифосат и даље незамењив и да још није откривено делотворније средство за уништавање корова.
Сада се поставља питање да ли је Европа, после овакве одлуке француског суда, корак ближе да уведе дуго најављивану потпуну забрану озлоглашеног пестицида.
Немачка би можда могла да буде прва која би кренула овим путем. Влада се наводно држи свог предизборног обећања и плана да до краја године укине контроверзни хербицид глифосат.
Zemlja porekla obavezna na velikom broju proizvoda

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли глифосату полако истиче време? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.
Pogledaj vesti o: Jutjub

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.