Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Maj.2023, 18:44

Годишњица напада муслиманских једница на ЈНА која се повлачила из Тузле

Тог 15. маја 1992.,муслиманске паравојне јединице напале су колону ЈНА која се повлачила из Тузле. Овај догађај познат је по називу “Тузланска колона”. Фото: Printscreen/youtube У колони је погинуло званично 59 војника, регрута, младих од 18 до 21 године, и цивила, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << који су покушали да се евакуишу ка Бјељини и даље ка Србији. Мада се предпоставља да је тај број далеко већи.
Муслиманске паравојне јединице, прекршиле су раније постигнут договор о мирном повлачењу јединица ЈНА из БиХ. Колона војних и цивилних возила, почела је да се у миру извлачи из града. У колони се нашло око 600 регрута, старашина и цивила. Муслиманске снаге су напале колону из заседе са висе од 3.000 бораца. Заседа је постављена у делу града које се зове Брчанска малта. Да је злочин планиран унапред, говори чињеница да су муслиманске власти и градоначелник Тузле, Селим Бешлагић, дозволили да се ЈНА повлачи само једном маршутом. Насеље Брчанска малта било је савршено за постављање заседе.

Колона је нападнута са кровова зграда, па чак и из локалне болнице, уз помоћ минских и противоклопних средстава. Када је напад завршен, муслиманске јединице су додатно пуцале у рањене војнике и цивиле, као и оне који су покушали да се сакрију у улазима и подрумима околних зграда.
Напад на колону директно је преносила локална ТВ станица “ФС 3” уз подругљиве коментаре на рачун српског народа и војника ЈНА.
Муслиманска страна је директно прекршила Женевску конвенцију, јер је постигнут договор о мирном повлачењу. За овај злочин нико није одговарао. Данас Бошњаци славе овај дан као “Дан одбране Тузле”
Obuka rezervnog sastava u jedinicama Vojske Srbije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Годишњица напада муслиманских једница на ЈНА која се повлачила из Тузле се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.