Шолцове социјалдемократе победиле на изборима у Бремену

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Maj.2023, 09:00

Шолцове социјалдемократе победиле на изборима у Бремену

Социјалдемократе немачког канцелара Олафа Шолца победиле су на покрајинским изборима одржаним у недељу у најмањој немачкој покрајини Бремену што би могло незнатно да побољша национални пад популарности ове странке левог центра. Фото: PrtSc/DER SPIEGEL/ >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << YouTube Насупрот покрајинама Баварска и Хесен у којима ће се избори одржати у октобру ове године и чија популација заједно чини четвртину 82-милионске Немачке, покрајна Бремен се не сматра кључном с обзиром на малу површину и мали број становника, са градом Бременом у којем живи тек око 680.000 људи и луком у Бременрхафену на Северном мору, наводи Ројтерс.
Ипак, Бремен, покрајна која је традиционално упориште Шолцове странке СПД и постаје кључна покрајна за развој ветропаркова на мору, прва је ове године одржала нове изборе.
Резултати истраживања које је објавио локални завод за статистику најављују да ће СПД освојити прву позицију са 29,5 одсто гласова, што је повећање од 4,6 процентних поена у поређењу са претходним изборима одржаним 2019. године када је Шолцова странка претрпела горак пораз од конзервативаца. Ако резултату истраживања објављени уочи недељних избора буду потврђени СПД би у Бремену освојио чак десет процентних поена више од подршке коју има на националном нивоу.
„Број један у Бремену „то смо ми”, рекао је градоначелник Бремена Андреас Бовеншулте, чија је популарност допринела победи.
Конзервативци су на изборима у Бремену освојили друго место са 25,8 одсто гласова, што је за 0,9 процентних поена мање у односу на резултат који су постигли на изборима 2019. године.
У међувремену обе странке које су на савезном нивоу у коалицији са Шолцовом СПД, Зелени и либерална странка Слободне демократе (ФДП), претрпеле су пораз у Бремену.
Највише су назадовали Зелени који су освојили 11,8 одсто гласова што је за 5,6 процентних поена мање него на претходним изборима, преноси Танјуг.
Lajčak: Kurti treba da izbegava bilo kakve nekoordinisane poteze

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шолцове социјалдемократе победиле на изборима у Бремену се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.