У Њујорку успешна рововска борба за афирмацију ставова Србије

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Sep.2022, 14:25

У Њујорку успешна рововска борба за афирмацију ставова Србије

 Председник Србије Александар Вучић у Уједињеним нацијама води успешну рововску активност на афирмацији ставова Србије на међународној сцени, каже Слободан Зечевић из Института за европске студије. Фото: PrtSc/YouTube/B92 TV „У Њујорку се одвија велики >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << дипломатски маратон. Са председником Вучићем је и министар Никола Селаковић с обзиром на велики број састанка са званичницима из целог света, покушавајући да афирмишу идеју о територијалном интегритету и поштовању међународног права, да се нагласи, да територијални интегритет Србије мора да се штити ако се штити територијални интегритет Украјине, као и да границе Србије не би смеле да се мењају“, рекао је Зечевић за Танјуг.
Зечевић наводи да не можемо да кажемо да је број чланица УН пресудан за признање с обзиром на то колики је утицај запада на овом нашем простору и НАТО-а који је присутан на Косову. „Тај велики број држава које не признају Косово дају нам аргумент да већи део међународне заједнице не привата готова решења, решења која настају применом силе, већ да се дође до компромиса, приватљивог и за Србију и Албанце на Косову“, навео је Зечевић.
Према његовим речима, то је била једна идеја и та дипломатска активност била је жива, активна и успешна, али наш проблем није решен.
„Била је то рововска борба да се афирмишу ставови Србије на међународој сцени“, рекао је Зечевић и упозорио да ће притисци бити настављени.
Каже да ће први велики притисак бити увођење санкција Русији, на чему инсистирају из Европе и САД, јер у овој фази настоје да створе што ширу коалицију која осуђује руску акцију у Украјини. Када је реч о документу који се појавио у медијима, а за који из ЕУ кажу да га нису видели нити да долази од тима који се бави дијалогом, Зечевић каже да није реч о „нон паперу“, већ о документу који су припремили саветници за спољну политику француског председника и немачког канцелара Емануел Бон и Јенс Плетнер.
„Председников одговор да неће да прими у разматрање тај радни документ који су саветници Макрона и Шолца покусали да му уруче, не само као могуће, већ и као жељено решење косовског питања, доста је смео“, навео је Зечевић.
Председник је, како појашњава, рекао „ја га не примам“, што, како је додао – „значи не узимам га у разматрање, прочитао сам га, знам о чему се ради, али га не узимам у разматрање“.
Према Зечевићевим речима, та порука послата Немачкој и Француској говори да је представљено решење неприхватљиво.
Vučić se sastao sa zamenicom državnog sekretara SAD Nuland

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак У Њујорку успешна рововска борба за афирмацију ставова Србије се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.