Најскупља њива у Србији продата за око милион евра

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Feb.2024, 09:51

Најскупља њива у Србији продата за око милион евра

Најскупље плаћена њива налази се на територији града Новог Сада, у селу Руменка. Како је објавио Републички геодетски завод (РГЗ), то пољопривредно земљиште продато је у четвртом кварталу прошле године за 50 евра по метру квадратном. Фото: PrtSc/jimbob63/YouTube „Парцела је површине >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << нешто мање од два хектара, тачније 19.970 метара квадратних, и за њу је плаћено 998.500 евра. То значи да хектар кошта 500.000 евра.
То је најскупља ораница која је икада продата у Србији. До ове продаје најскупљи хектар плаћен је 400.000 евра, а налазио се у Каћу код Новог Сада”, навео је РГЗ.
Владимир Рафајловић из познате новосадске агенције за некретнине, наводи да је овде вероватно реч о земљишту за које може да се изврши пренамена.
„Оно се налази у индустријској зони, а води се као пољопривредно земљиште. Овакво земљиште је скупо јер њему може да се промени намена. Пољопривредно земљиште коме не може да се промени намена најскупље је у Бачкој. Цене скачу и у Срему, где је земљиште погодно за виноградарство и воћарство. У овим пределима Војводине је најквалитетнија земља, па се цене крећу од 15.000 до 30.000 евра по хектару. Најјефтиније земљиште је у Банату, јер је и најгорег квалитета”, наводи Рафајловић. Најскупља њива продата за 3,5 милиона евра
У последњем кварталу 2023. године најскупље продата њива је у општини Врбас и за њу је нови власник платио 3,5 милиона евра, саопштио је РГЗ. „Будући власник је ту суму платио за 249 хектара”, навео је РГЗ.
„Понуде земљишта на тржишту је недовољно, а будући да је оно ограничен ресурс, заинтересованих за куповину је заиста много”, додаје Рафајловић”.
И Бил Гејтс купује њиве. У Србији као и свету, влада тренд куповине земљишта.
„Бил Гејтс је прошле године купио 250.000 хиљада хектара земље. Светска популација се повећава и улагање у земљиште као необновљиви природни ресурс многи препознају као добру инвестицију”, наглашава агроекономиста Милан Простран. Простран каже да се са смањењем слободног пољопривредног земљишта повећава његова цена.
„Најквалитетније земљиште у Србији налази се у околини Бечеја и Србобрана. Има разног земљишта које се продаје – од бара, пашњака до утрина”, додаје он.
Evropske banke u minusu, najveći minus je Bundesbanke – 21,6 milijardi evra

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Најскупља њива у Србији продата за око милион евра се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.
Pogledaj vesti o: Jutjub

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.