Руски Гугл, фирма Јандекс од данас у потпуности у руском власништву

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Feb.2024, 09:59

Руски Гугл, фирма Јандекс од данас у потпуности у руском власништву

Холандска фирма Јандекс Н.В. која је матична компанија руског технолошког гиганта Јандекс објавила је данас да је постигла договор о изласку из Русије и са неких међународних тржишта по цени од 475 милијарди рубаља, односно око 4,85 милијарди евра. Фото: PrtSc/CNBC/ >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << YouTube Имовину Јандекса купује конзорцијум руских инвеститора међу којима је и фонд који је у власништву енергетске компаније Лукоил, преноси Тасс.
Најмање 50 одсто од ове суме ће бити исплаћено у готовини, наводи Јандекс Н.В.  која ће до 31. јула 2024 године променити име и престати да користе бренд Јандекса. Акције фирме Јандекс на Московској берзи су на ову вест реаговала падом за девет одсто, преноси Комерсант.
Како наводи Ројтерс, овај договор значи да ће фирма Јандекс, позната и као „руски Гугл“, у потпуности бити у руском власништву и дефинитивно напустити западне технолшке кругове, преноси Танјуг. Тржишна вредност Јандекса се процењује на око 9,5 милијарди евра и значајно је мања у односу на крај 2021. године, пре почетка рата у Украјини, када је износила 27,9 милијарди евра.
Скоро 88 одсто власничке структуре Јандекса је тренутно у слободном промету, а међу акционарима компаније су многи западни фондови.
Kako poneti dron na putovanje?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Руски Гугл, фирма Јандекс од данас у потпуности у руском власништву се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.