Француска и Шпанија се придружиле Италији у одлуци да не учествују у нападима на Хуте

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Jan.2024, 20:32

Француска и Шпанија се придружиле Италији у одлуци да не учествују у нападима на Хуте

Француска и Шпанија придружиле су се данас Италији у одлуци да не учествују у америчким и британским нападима на Хуте у Јемену и нису чак ни потписале саопштење 10 земаља које оправдава напад. Фото: PrtSc/PBS NewsHour/YouTube
Амерички и британски ратни >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << авиони, бродови и подморнице извеле су десетине ваздушних напада широм Јемена током ноци у знак одмазде за поновљене нападе Хута на једну од најпрометнијих бродских рута у свету, пренео је Ројтерс.

Холандија, Аустралија, Канада и Бахреин пружиле су логистичку и обавештајну подршку за операцију, навели су амерички званичници.
Немачка, Данска, Нови Зеланд и Јужна Кореја потписале су заједничко саопштење са ових шест држава у коме се оправдавају напади током ноћи и упозорава да ће бити спроведене нове мере за заштиту слободног тока трговине на Црвеном мору ако Хути не одступе.
Говорећи под условом да не буде именован француски званичник је рекао да се Париз плаши да би, ако би се придружио нападима предвођеним САД, изгубио утицај који има у преговорима за смиривање тензија између Хезболаха и Израел.
Сигнализирајући прећутну подршку акцији САД, француско Министарство спољних послова објавило је саопштење у којем је навело да Хути сносе одговорност за ескалацију.
Шпанска министарка одбране Маргарита Роблес изјавила је да Мадрид није приступио војној акцији у Црвеном мору јер жели да промовише мир у региону.
„Свака земља мора да пружи објашњења за своје поступке. Шпанија ће увек бити посвећена миру и дијалогу“, рекла је она новинарима у Мадриду.
Извор у кабинету италијанске премијерке Ђорђе Мелони рекао је да је Италија одбила да потпише саопштење и да због тога није затражено од ње да учествује у нападу на Хуте.
Трамп: Бацамо бомбе широм Блиског истока, док Остин води рат из болничке собе

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Француска и Шпанија се придружиле Италији у одлуци да не учествују у нападима на Хуте се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.