Zaštitnik građana kontroliše zatvor u Prokuplju posle smrti profesora DIF-a koji je tamo bio na odsluženju kazne

Izvor: JužneVesti.com, 06.Okt.2021, 17:16

Zaštitnik građana kontroliše zatvor u Prokuplju posle smrti profesora DIF-a koji je tamo bio na odsluženju kazne

Samonicijativno, a nakon saznanja da je jedan osuđenik usled lošeg zdravstvenog stanja i zbog toga što mu nije pružena lekarska pomoć preminuo u Okružnom zatvoru u Prokuplju, kako piše u saopštenju, zaštitnik građana Srđan Pašalić pokrenuo je postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada tog zavoda.

Zaštitnik građana traži od Okružnog zatvora u Prokuplju da mu u roku od 15 dana dostavi informacije kada je preminuli osuđenik zaražen korona virusom, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << koje aktivnosti su preduzete da mu se pruži blagovremena i adekvatna zdravstvena zaštita, kao i na koji način je kontrolisano njegovo zdravstveno stanje.

Od uprave Okružnog zatvora u Prokuplju Zaštitnik građana je zatražio konkretne informacije o tome koliko puta je preminulog osuđenika pregledao lekar od trenutka saznanja da je pozitivan na COVID-19, da li je osuđenik vođen u zdravstvenu ustanovu van zatvora, kojim danima je lekar prisutan u zatvoru, te da li je tokom vikenda (2.10. i 3.10.2021. godine) bio obavešten da je osuđeniku bila potrebna lekarska pomoć i ukoliko jeste kako je postupano tim povodom - piše u saopštenju.

Pored toga, Pašalić je zatražio i i obaveštenje o tome da li u zatvoru ima i drugih osuđenika koji su zaraženi korona virusom, u čemu se sastoji zdravstvena zaštita koja im se pruža, kao i na koji način se sprovode preventivne mere u cilju zaštite od širenja korona virusa.

Podsetimo, Saša Marković profesor niškog DIF-a koji je bio na odsluženju kazne u Prokuplju preminuo je tokom vikenda.

Iako su iz Uprave za krivične sankcije rekli da je on preminuo u bolnici u Prokuplju, nalaz obdukcije potvrdio je da se smrt desila u zatvoru, a i iz same bolnice su negirali da je od umro u toj zdravstvenoj ustanovi.

Nakon smrti Markovića njegova porodica poziva na odgovornost nadležnih i traži da ispitaju ovu smrt. Porodica navodi da su danima pre smrti u agoniji pokušavali da saznaju da li, nakon što mu je početkom nedelje potvrđen virus korone, u zatvorskoj jedinici zatvorenog tipa ima adekvatnu negu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Profesor DIF-a koji je umro u zatvoru danima molio za pomoć, a Ministarstvo pravde lagalo o mestu smrti

Izvor: Luftika.rs, 06.Okt.2021

Profesor niškog DIF-a Saša Marković preminuo je u u Okružnom zatvoru u Prokuplju, gde je bio na izvršenju jednogodišnje kazne zatvora. Mesto smrti dokazao je dokument Zavoda za sudsku medicinu iz Niša koji je radio obdukciju preminulog.. Međutim, u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.