Izvor: JUGpress.com, 17.Dec.2019, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojila budžet od 11,2 milijarde dinara, opozicija tvrdi da je budžet nerealan

NIŠ

  Odbornici Skupštine grada Niša usvojili su  Gradski budžet od 11,2 milijarde dinara za narednu godinu, veći je za 500 miliona dinara u odnosu na prošlu godinu i ocenjen je kao razvojni.

 “Posle osam godina imamo budžet koji je blizu da uravnoteži prihode i rashode i omogući da kada nešto prihodujete da to trošite na razvojne planove. Planirani prihodi od osam i po milijardi dinara veći su nego ikada. Oni će se ostvariti od većeg broja zaposlenih nego >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << ranije, na osnovu poreza na zarade, kao i od poreza na imovinu”, rekao je Zoran Perišić, šef odborničke grupe SNS-a.”Budžet nikada ne može da se realizuje sa 100 odsto, jer da bi se projekti samo započeli u jednoj godini, mora da se po zakonu navede celi iznos projekta.”

  Profesor dr Zoran Perišić je reko da je povećanja sredstava u budžetu došlo pre svega zvog većeg broja zaposlenosti u gradu, došlo je i do promene odnosa građana prema imovini i povećani su i prihodi po tom osnovu.

                Opozicioni odbornici zamerili su da o budžetu nije bilo “suštinske javne rasprave” i ocenili da su projektovani prihodi i rashodi nerealni.

                “Planiran je prihod od 4,7 milijardi od poreza na zarade, a za devet meseci ove godine ostvareno je 2,8 milijardi. Od poreza na imovinu planirano je 1,5 milijardi, a za prvih devet meseci ove godine je po tom osnovu realizovano 869 miliona dinara. Od prodaje gradskih nepokretnosti planirano je 352 miliona dinara, a u ovoj godini je taj prihod iznosio svega tri milijarde za devet meseci”, naveo je na pres konferenciji Miodrag Stanković, šef odborničke grupe DS-a, koja bojkotuje sednice Skupštine Grada.

                Odbornička grupa “Niš, moj grad”, koja se vratila u odborničke klupe, smatra da se rashodi, odnosno ulaganja u projekte, “iz godine u godinu prepisuju, a ne realizuju”.

                     “Postoji budžetska “rupa”, jer je planiran budžet od oko 11 milijardi, a prihodi su oko osam milijardi. Šta reći o budžetu u kojem se pozicija za porez na imovinu popela na 1,5 milijardi? Šta reći što se prihod od komunalne takse povećao za 300 odsto u odnosu na 2012. godinu, a pozicija za “usluge po ugovoru” je uvećana za 400 odsto. Šta reći za budžet, ako se zna da je tek ove godine dostignut prihod od poreza na zarade iz 2012. godine od 3,6 milijardi”, rekao je Dragoslav Ćirković, odbornik koalicije “Niš, moj grad”.

                 Oštre kritike na račun budžeta izneo je i Branislav Jovanović. 

                      „ Najbolji pokazatelj  da je u Skupština nastala pometnja je rasprava o izvršenju  budžeta za 2019.godinu, nisu mi dali da dođem do reči i tu je ključna stvar Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj. Sve njihove priče o procvatu ovog grada na toj poziciji lako mogu da se uoče. Naprimer, KLER, izvršenje za prvih devet meseci je 19,05 psto. To je istina kako se ovaj grad razvija. Kao razvojna institucija, Direkcija za izgrdanju grada je rasturena, koja je trebala da bude lokomotiva ovog grada, oni izvršavaju sa 19 posto dok je izvršenje za sport 71 posto. Tu je novac za informisanje, preko 80 miliona dinara. Kada vidite kome je pare dala GO Medijana za informisanje, za sajmove. Ovo je organizovana otimačina i pljačka budžeta“, naglasio je Jovanović i dodao:

                 Mi smo pokušali da da spasimo dušu i dali smo predlod kako da grad spasi 600 miliona. Poslali smo pismo gradonačelniku da se objedine mnoge gradske firme, da se vrati objedinjena naplata, da se nekim preduzećima nađu strateški partneri ali da to budu domaći preduzetnici, predlagali smo i besplatan prevoz. Od tih para je mogao da se obezbedi besplatan prevoz za učenike i starije osobe, besplatni udžbenici i slično. Samo racionalizacijom i štednjom.  Mi bi smo samo u prvoj godini vlasti napravili uštedu od preko milijardu dinara. Oni su do propasti doveli ovaj grad, 36.000 Nišlija dugije za komunalne usluge i to će sada neko da plati. Urušava se javno komunalni sektor. Podstiče ovakvim postupkom neplaćanje računa. Ono  jeste dobro za one koji nisu plaćali, ali šta je sa onima koji redovno plaćaju“, istako je Jovanović.

             Jovanović je istakao, kada se radi o budžetu, da su sve to prazne priče.

             „ U 2019.godini uzeli su 12 miliona dinara od legalizacije objekata, a bilo je planirano 200. U 2020.godini planiranu 180 miliona. Prazna priča koju stalno slušamo. Oni su uradili jedan, mi deset bulevara“, dodao je Jovanović.  „Kada se radi o Divljani od juče je povećana blokada računa, bila je 11, a sada je 13 miliona. Mnoge stvari će tek da isplivaju na površinu. Trećina niških JKP je sa gubitkom“.

               Na sednici je usvojena i odluka o finansiranju ustanove “Divljana” sa 15 miliona dinara, potrebnih za isplatu plata radnicima i plaćanje troškova ustanove.

              Odbornici su izglasali i odluku o prenosu 236 miliona dinara iz gradskog u bužete pet niških opština, od kojiće će najveća transferna sredstva dobiti Opština Pantelej, u iznosu od 56 miliona dinara, a najmanje novca predviđeno je za Opštinu Medijana, 39 miliona dinara.

               Usvojena je odluka i o projektu javno-privatnog partnerstva za rekonstrukciju dela sistema javnog osvetljenja. Na osnovu ovog posla, Grad planira uštedu troškova za javnu rasvetu od 73,5 odsto u odnosu na postojeće troškove.

               Odbornici su prihvatili predlog i da Dušan Radivojević, sekretar Sekretarijata za investicije, postane novi načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte, umesto Milana Ranđelovića, koji je podneo ostavku zbog prelaska na mesto vršioca dužnosti Privrednog društva Naučno-tehnološki park DOO u osnivanju.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.