Mnoge FASADE u Beogradu mogu da se SRUŠE svakog časa, jedan deo grada najugroženiji

Izvor: Večernje novosti, 17.Dec.2019, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mnoge FASADE u Beogradu mogu da se SRUŠE svakog časa, jedan deo grada najugroženiji

JP "Gradsko stambeno" i u 2020. nastavlja sa sanacijom kritičnih fasada. Utvrđeno da postoji opasnost i po građane REBALANSOM programa poslovanja za ovu godinu, koji su usvojili gradski odbornici, JP "Gradsko stambeno" za narednu godinu ima u planu sanaciju i rekonstrukciju fasada na teritoriji prestonice. Među najugroženijim lokacijama su one u starom delu grada, pa će pažnja nadležnih posebno biti usmerena na njih.Pročitajte još: Za pola godine 10 novih fasada: Stanari >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << sređuju delove oko svojih prozora i tako ruže zgradeKoliko su spoljni zidovi na zgradama oronuli i nebezbedni po sugrađane, svedoči i incident kada je pod naletima košave deo zida višespratnice u Palmotićevoj ulici pao na tlo. Da bi se ovakve nezgode predupredile, preduzeće zaduženo za održavanje zgrada u Beogradu, pregledalo je u prethodnom periodu stanje fasada. Kako stoji u usvojenom Rešenju o rebalansu programa poslovanja, stambene zgrade u Beogradu stare su u proseku 40 godina, a kao posledica nedovoljnog investiranja u njihovo održavanje javlja se potreba za ulaganjem velikih sredstava za rešavanje dugogodišnjih problema stanara.- Centralne gradske opštine sa svojim "starim delovima" imaju najviše zgrada kojima je potrebna rekonstrukcija fasada - kaže Igor Ćurčić iz "Gradskog stambenog". - Za ove delove grada ide u prilog što su kriterijumi za sanaciju, osim dotrajalosti, i lokacija same zgrade, odnosno intenzitet saobraćaja, gustina naseljenosti, broj turista koji taj deo grada posećuje...Prema rečima našeg sagovornika, za četiri godine sanirano je više od 500 fasada u Beogradu. To je postignuto zahvaljujući tesnoj saradnji Grada, Sekretarijata za komunalne i stambene poslove, lokalnih samouprava i JP "Gradsko stambeno".- Akcija "Za lepše lice Beograda" i dalje traje i veliki napori se ulažu da se odgovori na potrebe za rekonstrukcijom fasada. Naše preduzeće redovno obaveštava sugrađane o potrebi i mogućnostima sanacije, nudi mogućnosti za odloženo plaćanje, sarađuje sa Gradom i lokalnim samoupravama zajednički preduzimajući akcije obnove fasada - priča Ćurčić.SAMO PO ZAHTEVIMAJP "Gradsko stambeno" ne deluje preventivno, već prema zahtevima stanara, odnosno stambene zajednice.Ipak, nadležni obilaze zgrade, a potom upućuju tipska pisma u kojima sugrađane obaveštavaju o stanju fasade i hitnosti potencijalne sanacije.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Gradsko veće usvojilo FINANSIJSKE PLANOVE javnih ustanova

Izvor: OkRadio.rs, 17.Dec.2019

Članovi Gradskog veća usvojili su na 193. sednici izmene i dopune Finansijskih planova za 2019. godinu, kao i Programe rada sa Finansijskim planovima za 2020. godinu javnih ustanova na teritoriji Grada Vranja, uključujući Apoteku Vranje i Turističku organizaciju grada Vranja. Usvojeni su i Izveštaj...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.