Izvor: JUGpress.com, 02.Avg.2020, 10:19

U Niškoj Banji će se graditi 10 malih otvorenih bazena i vodopad

NIŠ-NIŠKA BANJA

  Niška Banja ove godine beleži povećani broj turista koji su se posetili što je dobar znak kada se radi o novim ulaganjima u razvoj Banje u kojoj su nekada odsedali i srpski kraljevi. Još tada je rođena ideja o tome da se prostor u Banji poznat pod nazivom Kulište pretvori u malu atrakciju. Ono što je nekada zamislio kralj Aleksandar Karađorđević sada počinje da se realizuje i biće to prava atrakcija za turiste i nešto novo što će im ova banja nadomak >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Niša ponuditi.

                     “Ideja je da u narednom periodu na Kulištu bude izgrađeno 10 malih, porodičnih, otvorenih bazena”, kaže Dejan Jovanović, predsednik GO Niška Banja.

                      On ističe da je projekat  odobren, a za početak radova čeka se da se situacija sa koronavirusom smiri, kao i odluka gradskog veća.

                      Projektna dokumentacija je završena, a projekat i 3D prikaz. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sve to odobrilo. Grad Niš je potpisao ugovor i novac je legao na račun grada. Vrednost radova je 60 miliona dinara, a 40 miliona finansira Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

                      Na prostoru Kulište kod bazena 5 postoji velika stena na kojoj će biti napravljen vodopad, a bazeni će se puniti vodom iz Suve banje. Voda sa vodopada će se prelivati i puniti male bazene.

                    “Odabrali smo ovaj izvor za punjenje bazane zbog temperature vode. Niška Banja ima četiri termalna izvora, glavno vrelo je najtoplije, 38 stepeni, dosta je radioaktivno i njime se pune zatvoreni bazeni Instituta. Suva banja je znatno niže temperature, oko 24 stepene i radioaktivnosti. Zbog toga će ova voda prijati svim posetiocima banje, dok onu  sa višom temperaturom ne mogu da koriste svi posetioci”, objašnjava Dejan Jovanović.

                      Priča oko Suve banje i Kulišta je počela još 1930. godine, a pokrenuo ju je kralj Aleksandar koji je provodio svoje odmore u Niškoj Banji. Primetio  je da nervni bolesnici ne mogu da koriste Nišku Banju zbog toga što je voda od 30 stepeni za njih pretopla. On je tada dao novac i naređenje da se sagradi takozvano kupatilo broj pet, koje se nalazi baš tu, na Kulištu, koje bi koristilo vodu iz Suve banje, čija je temperatura od 24 do 26 stepeni. Kupatilo je sagrađaneo, renovirano je i odličnom je stanju i njima gazduje Institut Radon.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.