U Mačkovcu obeležena 101. godišnjica Topličkog ustanka

Izvor: JuznaSrbija.info, 01.Mar.2018, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Mačkovcu obeležena 101. godišnjica Topličkog ustanka

Juče je polaganjem venaca na Spomenik palim borcima Topličkog ustanka u selu Mačkovac obeležena 101. godišnjica početka Topličkog ustanka.

Vence na spomenik položili su: predsednik Opštine Kuršumlija -Radoljub Vidić sa saradnicima, predstavnici Vojske Srbije, Udruženja SUBNOR iz Kuršumlije, Turističke organizacije Kuršumlija, delegacija Udruženja Gvozdeni puk iz Igrišta i druga boračka udruženja koja neguju tradiciju oslobodilačkih ratova Srbije.

>> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << />Predsednik Vidić, ovom prilikom rekao je da je Kuršumlija uvek davala najveće heroje i zato odaje počast svim borcima Topličkog ustanka.

Predsednik Vidić istakao je i da je to bio jedini ustanak tokom Prvog svetskog rata, nije ga bilo u mnogo jačim državama koje su bile pod okupacijom. Desio se u malenoj Srbiji, u Kuršumliji, iako su imali pred sobom najjaču vojnu silu tog doba.

„Danas, ovde pred vama, dragi junački narode srpske Toplice, želim da se zahvalim na svemu što ste dali u Prvom, ali i u Drugom svetskom ratu. Kuršumlija je uvek davala najveće heroje i zato se poklanjam Vašim žrtvama ovde u selu Mačkovac gde su odigrane najteže bitke za slobodu srpskog naroda i opstanka Kuršumlije u kojoj danas obeležavamo 101. godinu od početka Topličkog ustanka,“ rekao je predsednik Radoljub Vidić.

Nakon polaganja venaca, stihove posvećene Topličkom ustanku govorili su nagrađeni učesnici literarnog konkursa na zadate teme:

I ovaj kamen zemlje Srbije…

Sloboda nema cenu

Toplica nesalomljivi štit naše otadžbine


Stihove posvećene Kosti Vojinoviću govorio je Života Jevremović

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.