Strukovno udruženje policije : Sve češći napadi na komunalne policajce

Izvor: JUGpress.com, 11.Jul.2016, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strukovno udruženje policije : Sve češći napadi na komunalne policajce

BEOGRAD

Strukovno udruženje policije apeluje na građane Republike Srbije da prekinu hajku i napade na komunalne policajce koja se vodi proteklih dana.

”Takvo ponašanje građana ničemu ne vodi, jer se ne može zakon uzimati u svoje ruke i ako postoje eventualni propusti u radu komunalnih policajaca, postoje nadležne službe i institucije koje imaju ovlašćenje da to ispitaju i utvrde činjenično stanje i preduzmu adekvatne i propisane mere protiv komunalnih policajaca >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << ukoliko se utvrdi da su prekoračili svoja ovlašćenja ili pak učinili neko krivičnon delo.

Opet je evidentan trend sve učestalijih napada kako na policijske službenike tako i na komunalne policajce, navode u ovom udruženju.

“Shodno članu 112. stavu. 3. Krivičnog zakonika Republike Srbije, komunalni policajci imaju status službenog lica, a na osnovu Zakona o komunalnoj policiji obavljaju delatnost i primenjuju ovlašćenja (upozorenje, usmeno naređenje, provera identiteta, dovođenje, pregledanje lica i predmeta, privremeno oduzimanje predmeta, video nadzor i upotreba sredstava prinude, i to fizičke snage, službene palice i sredstava za vezivanje.

I dalje ostajemo pri stavu da u cilju minimimiziranja napada na službena lica Republike Srbije, a posebno policijksih službenika i komunalnih policajaca, jedna od neophodnih mera je i to da  nadležni sudovi i tužilažtva imaju rigorozniji stav i kaznenu politiku prema krivičnim delima napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Takođe naveli smo da je veoma bitno da lokalne samouprave na čijoj teritoriji kominalnu delatnost obavljaju komunalni policajci urede jasno, nedvosmisleno i starteški komunalno-policijske i druge poslove čijim obavljanjem se obezbeđuje izvršavanje nadležnosti grada u oblastima, odnosno pitanja komunalne delatnosti, zaštite životne sredine, ljudi i dobara i obezbeđenje zaštite i održavanje reda u korišćenju zemljišta, prostora, lokalnih puteva, ulica i drugih javnih objekata, kao i obezbeđenje nesmetanog obavljanja zakonom određenih poslova iz nadležnosti grada.

Na taj način bi ponavljamo, omogućilo se žiteljima gradova da zakonito i profitabilno obavljaju razne preduzetničke poslove i delatnosti ostalih pravnih lica i izbeglo bi se opšte nezadovoljstvo građana i doživljavanje represivnog sistema bilo policijskih službenika ili komunalnih policajaca kao tiranija.

Pod gore navedenim prvenstveno se misli na precizno uređenje propisa iz oblasti rada ugostiteljskih objekata, posebno u kontekstu uslova za dobijanje dozvole za rad, ispunjenje potrebnih standarda samog ugostiteljskog objekta, adekvatno uređenje parking prostora sa dovoljnim kapacitetom parking mesta kako za sve učesnike u saobraćaju tako i za posebne kategorije korisnika (npr. za osobe sa invaliditetom), novoizgrađene pijace ili proširenje već postojećih sa prihvatljivim canama tezgi, čime bi se uličnim prodavcima omogućilo da legalno prodaju robu a ne na „crno“, uređenje obavljanja delatnosti javnog prevoza i ostalo.

Iz navedenih razloga, Strukovno udruženje policije apeluje i na lokalne samouprave, sudove i tužilaštva da zauzmu određen stav na osnovu gore navedenog i reše sve učestalije negativne pojave napada na službena lica jer su ona kako smo nebrojeno puta navodili reprezent države”, navodi se u saopštenju koej u celini prenosimo.

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Strukovno udruženje policije : Svaki komentar o komunalcima i prodavcima bostana preuranjen

Izvor: JUGpress.com, 12.Jul.2016, 10:41

BEOGRAD..Strukovno udruženje policije, koje je upozorilo na sve češće napade na komunalne policajce..VIDI na  http://jugpress.com/index.php/2016/07/11/strukovno-udruzenje-policije-sve-cesci-napadi-na-komunalne-policajce/..JUGpress je pitao za komentar incidenata u kome su komunalni policajci u...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.