Starim zanatima Aleksinčani čuvaju tradiciju od zaborava

Izvor: JužneVesti.com, 10.Jan.2020, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Starim zanatima Aleksinčani čuvaju tradiciju od zaborava

Udruženje "Radinost" iz Aleksinca više od decenije radi na očuvanju starih zanata. Njihove plemenita misija je čuvanje tradicionalnih umeća poput šivenja, vezenja, heklanja i pletenja, a uz rad članovi umeju da zapevaju i poneku narodnu pesmu.

Sudeći po neskrivenom entuzijazmu, pretežno žena iz aleksinačkog kraja, stari zanati će se još dugo negovati. Naime, u udruženju “Radinost“ se trude da nove generacije čuvaju na temeljima svojih predaka. Zbog toga se kao >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << rukotvorine mogu naći i heklani kupaći kostimi ili haljine sa izvezenim etno motivima.

Udruženje je osnovana 2005. na inicijativu naših građana koji su se bavili kulturnim stvaralaštvom. Naše žene i dalje imaju te lepe vezove i nisu zaboravile da vezu i heklaju. Da ne bi odumrla ta naša tradicija, one su osnovale udružnje - govori Živica Vidanović koja predsedava udruženjem.

Zanate su, kako kažu, svi učili od svojih predaka ili na okupljanjima jedni od drugih. Upravo to druženje u udruženju i međusobna razmena znanja za njih predstavlja najveću poentu.

foto: JV

Za Aleksinac kažu da nema svojstvene i autentične vezove niti narodnu nošnju jer su se u njemu mešali različiti uticaji. Upravo je to, prema mišljenju mnogih i velika prednost Aleksinca. Mešavina stilova u folkloru zapravo je nešto što naizgled neautentičan Aleksinac čini veoma posebnim.

Osim heklanja i vezova, pojedine članice udruženja posebnim bojama izrađuju crteže na flašama. Udruženje u Aleksincu ima i izložbeni i prodajni salon, pa njihove rukotvorine mogu da se kupe na sajmovima, ali i u prostorijama udruženja.

U našem udruženju gotovo sve članice znaju sve zanate jer nauče jedna od druge. Što se tiče mladih ljudi u udruženju imamo i curu koja ima 25 godina. Mi smo takođe usresredili na spajanje mladosti i tradicije, pa smo se dosetili da organizujemo i modne revije - kaže Živica.

O tome kako izgleda kada se tradicija spoji sa modernim tendencijama, ali i kako se čuva od odumiranja, pogledajte u reportaži.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Udruženje "Radinost" iz Aleksinca više od decenije radi na očuvanju starih zanata

Izvor: Aleksinac.net, 10.Jan.2020

Plemenita misija udruženja "Radinost" je čuvanje tradicionalnih umeća poput šivenja, vezenja, heklanja i pletenja, a uz rad članovi umeju da zapevaju i poneku narodnu pesmu...Sudeći po neskrivenom entuzijazmu, pretežno žena iz aleksinačkog kraja, stari zanati će se još dugo negovati. Naime,...

Nastavak na Aleksinac.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.