Izvor: JuznaSrbija.info, 08.Okt.2017, 12:41 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Stari recepti juga Srbije: Musaka od pečuraka i plavog patlidžana
Danas spremamo jelo sa krajnjeg juga Srbije, musaku mesa i pečuraka, krompira i plavog patlidžana, izuztno ukusno, kalorično jelo za prave gurmane.
Potrebno:
1 g krompira,
300 g mešanog mlevenog mesa
250 g pečuraka (lisičarke ili jednostavno šapinjoni)
2 plava patlidžana
1 glavica luka,
2 čena belog luka,
3 dl ulja, so, biber
malo muskatnog oraščica,
nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << listova peršuna
prezle
Preliv:
4 jaja, 50 g brašna,
1 pavlaka ili kašika kajmaka
1 dl mleka,
1 dl mineralne vode ili na vrh noža sode bikarbona u mleko
Priprema:
Na ulju izdinstati luk, beli luk i u to dodati mleveno meso i seckane pečurke.
Kada je gotovo dodati so, biber, brašno i začin, nastaviti sa dinstanjem i malo supe /prokuvana kocka) ili vode i još malo prokuvati.
Zatim dodati malo muskatnog oraščića i ostaviti da se kuva na laganoj temperatauri oko 30 minuta.
Krompir i patlidžan iseći na kolutove.
Proprziti krompir i patlidžan malo na ulju da porumeni i izvaditi ga da se ocedi od viška ulja.
U posudu za pečenje na dno složiti jedan deo krompira i patlidžana, posuti malo prezlama da pokupe višak vode, zatim staviti meso i preko drugi deo krompira i patlidžana.
U posebnoj posudi umutiti jaja, brašno, pavlaku, mleko, mineralnu vodu i malo soli. Složenu musaku preliti ovim umakom i staviti da se peče u rernu poklopljeno.
Posle 30 minuta otklopiti musaku i iseći je na kocke.
Zatim vratiti u rernu da se još peče oko 20 minuta.
Uz doobro kiselo mleko sa seckanim belim lukom i peršunom, prijatno!
Nastavak na JuznaSrbija.info...