Stari recepti juga Srbije: Gurmanski škembići, tripice u saftu - škembe čorba

Izvor: JuznaSrbija.info, 02.Maj.2023, 15:35

Stari recepti juga Srbije: Gurmanski škembići, tripice u saftu - škembe čorba

Danas pripremamo škembe-tripice čorbu, omiljei specijalitet, kafansko jelo muške populacije juga Srbije, ukusno, kalorično-gurmansko jelo. U današnje vreme u super marketima možete nabaviti očišćene i iscekane škembiće, što olakšava i skraćuje postupak kuvanja.

Potrebno je:

1 kg junećih škembića

1 veza zeleni

1 celer mešavina začina po ukusu

4 čena belog luka

2 lovorova lista

1/2 >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << kašičice bibera u zrnu

5 glavica crnog luka

50 g paradajz pirea ili gustog soka

peršunov list

1 puna kašika masti

4-5 kašika brašna

1 kašičica mlevene slatke paprike i ljute po želji

Priprema

Škembiće očistiti i oprati, a potom staviti u lonac i naliti vodom. Dodati seckanu zelen i celer, glavicu crnog luka i 2 čena belog luka, lovorov list i biber u zrnu. Sve ostaviti da se kuva oko 4,5 sata.

Kuvane škembiće ohladiti i iseci na šire trake.

U šerpi zagrejati mast, pa dodati sitno seckane 4 glavice crnog luka, biber u zrnu i lovorov list. Ubaciti sitno seckanu slaninu, pa sve lepo propržiti oko 4-5 minuta.

Zatim sipati 4-5 kašika brašna i neprestano mešati dok se ne uprži i ne dobije braon boju. Dodati sitno seckan beli luk, slatku mlevenu papriku i paradajz pire.

Sipati 1,5 l vode i dodati škembiće, pa ih kuvati još 15-20 minuta.

Pred kraj kuvanja začiniti  i zaljutiti po ukusu.

U Italiji i Dalmaciji, prko skuvanih škembića pospu parmezan.

Uz dobr špricer ili pivo, prijatno!

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.