Izvor: JuznaSrbija.info, 02.Maj.2023, 15:35
Stari recepti juga Srbije: Gurmanski škembići, tripice u saftu - škembe čorba
Danas pripremamo škembe-tripice čorbu, omiljei specijalitet, kafansko jelo muške populacije juga Srbije, ukusno, kalorično-gurmansko jelo. U današnje vreme u super marketima možete nabaviti očišćene i iscekane škembiće, što olakšava i skraćuje postupak kuvanja.
Potrebno je:
1 kg junećih škembića
1 veza zeleni
1 celer mešavina začina po ukusu
4 čena belog luka
2 lovorova lista
1/2 >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << kašičice bibera u zrnu
5 glavica crnog luka
50 g paradajz pirea ili gustog soka
peršunov list
1 puna kašika masti
4-5 kašika brašna
1 kašičica mlevene slatke paprike i ljute po želji
Priprema
Škembiće očistiti i oprati, a potom staviti u lonac i naliti vodom. Dodati seckanu zelen i celer, glavicu crnog luka i 2 čena belog luka, lovorov list i biber u zrnu. Sve ostaviti da se kuva oko 4,5 sata.
Kuvane škembiće ohladiti i iseci na šire trake.
U šerpi zagrejati mast, pa dodati sitno seckane 4 glavice crnog luka, biber u zrnu i lovorov list. Ubaciti sitno seckanu slaninu, pa sve lepo propržiti oko 4-5 minuta.
Zatim sipati 4-5 kašika brašna i neprestano mešati dok se ne uprži i ne dobije braon boju. Dodati sitno seckan beli luk, slatku mlevenu papriku i paradajz pire.
Sipati 1,5 l vode i dodati škembiće, pa ih kuvati još 15-20 minuta.
Pred kraj kuvanja začiniti i zaljutiti po ukusu.
U Italiji i Dalmaciji, prko skuvanih škembića pospu parmezan.
Uz dobr špricer ili pivo, prijatno!
Nastavak na JuznaSrbija.info...