Izvor: JUGpress.com, 09.Maj.2019, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šetnja “Besmrtnog puka” u Nišu

NIŠ

Četvrti put zaredom, Niš se pridružio maršu “Besmrtnog puka”, u kojem potomci boraca protiv fašizma marširaju ulicama gradova širom Srbije, nose fotografije svojih predaka i time  simbolično podsećaju na slavne dane borbe protiv fašizma. na ovaj način Niš i Nišlije obeležili su i 9. maj, Dan pobede nad Fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Venci su najpre položeni pored spomenika sovjetskim pilotima kod logora na Crvenom krstu, koji su nastradali od američkih >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << aviona u tzv. Niškom incidentu 1944.godine, a zatim je velika povorka Besmrtnog puka krenula bulevarom 12.februar do centra grada i spomenika oslobodiocima. U koloni “Besmrnog puka” našlo se nekoliko stotina građana, sa njima su marširali i gradonačelnik Niša Darko Bulatović , zamenik gradonačelnika Miloš Banđur, načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski , predstavnici gradskih opština, veliki broj gradskih i opštinskih funkcionera, predstavnici Ruskih kozaka, Srpskoo-Ruskog humanitarnog centra, udruženja za negovanje tradicija, izviđači, ali i pripadnici srpskog ogranka motociklističke grupe „Noćni vukovi“ koji su bili na početku i motorima išli predviđenom rutom.

 Ideja o maršu potekla je iz Rusije, gde je 2011. godine ulicama ruskog grada Tomska marširalo pet hiljada ljudi noseći portrete svojih predaka koji su stradali u Drugom svetskom ratu od fašista.

Na spomeniku oslobodiocima Niša delegacije vojske,policije,okruga i grada položile su vence,a prisutnima se obratio general u penziji Vladimir Lazarević,nekadašnji komandant Prištinskog korpusa koga je Medjunarodni sud pravde u Hagu osudio za ratni zločin na KIM.

Vence su položili, osim predstavnika gradske vlasti i predstavnici Rusko-srpskog humanitarnog centra, vojske, policije , predstavnici Ruskih kozaka, Kola rpskih sestara, i brojnih udruženja.

 Ovo je drugi put kako manifestaciju podržava i u njoj učestvuje lokalna samouprava.  Gradonačelnik Darko Bulatović istakao je da je ovo veliki dan kako za Evropu, tako i za našu zemlju.

“Ono što je značajno što Dan pobede nad fašizmom se obeležava i kao centralna manifestacija u našem gradu. U toku sutrašnjeg dana biće održana jedna od najvećih parada vojnoh i policijskih snaga u modernoj istoriji naše zemlje.”

Gradonačelnik je pozbvao sve građane da sutra prisustvuju prikazu sposobnosti viojske i policije.

“Svi zajedno treba da budemo na Bulevaru Nikole Tesle gde se održava parade i ispratimo defile i još jednom se upoznamo sa potencijalima sa kojima rasplaže naša vojska i policija kao i naša država. Da još jednom damo podršku snagama bezbednosti i pčuvanju mira u našoj zemlji”, rekao je Bulatović.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

U Nišu obeležen Dan pobede nad fašizmom uz marš Gvozdenog puka

Izvor: JuznaSrbija.info, 09.Maj.2019

I ove godine, četvrti put zaredom, Niš se pridružio maršu “Besmrtnog puka”. „Besmrtni puk“ je tradicionalni marš, u kojem potomci boraca protiv fašizma marširaju ulicama gradova širom Srbije, nose fotografije svojih predaka i time simbolično podsećaju na slavne dane borbe protiv fašizma...Venci...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.