Preporuka Ministarstva prosvete fakultetima - više rokova i rata za plaćanje školarine

Izvor: JužneVesti.com, 30.Sep.2021, 18:42

Preporuka Ministarstva prosvete fakultetima - više rokova i rata za plaćanje školarine

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je preporuke visokoškolskim ustanovama da omoguće studentima uplatu školarine u više rata, kao i da prilagode dinamiku izmirivanja studentskih obaveza prema. Ukoliko se preporuke prihvate studenti završnih godina i apsolventi mogli bi da dobiju značajne olakšice, više apsolventskih rokova i produženih upisnih rokova.

Sa početkm nove akademske godine, stižu i >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << nove preporuke Minstarstva prosvete koje bi trebalo da studentima olakšaju školovanje u vreme kovid pandemije.

Kako stoji u saopštenju Ministarstva, jedna od preporuka je da se studentima završnih godina osnovnih studija omogući upis do 90 ESPB bodova, kao i da se rok za upis na master studije produži za dve nedelje, a za upis na doktorske studije za mesec dana.

Preporučeno je i da se studentima omogući minimum dva "apsolventska“ roka, kao i da trajanje rokova bude prilagođeno epidemiološkoj situaciji u cilju sprečavanja povećanog broja studenata koji istovremeno borave u prostorijama ustanove. U slučajevima kada je to moguće visokoškolske ustanove trebalo bi da predvide dodatne termine za izvršavanje predispitnih obaveza - objašnjavaju u sapštenju.

Zbog otežanih uslova održavanja nastave i učenja, navode, fakultetima preporučuju da preispitaju uslove za upis viših godina studija i da prilagode uslove i kriterijume upisa trenutnoj situaciji.

Zbog nemogućnosti studenata da u uslovima epidemije ispune svoje obaveze u izradi master radova i doktorskih disertacija, u slučajevima kada je studentu ostao samo master rad, odnosno doktorska disertacija, rok za plaćanje prenosa bodova koji nosi master rad, odnosno doktorska disertacija bude do odbrane rada, ali ne kasnije od juna 2022. godine - navode u saopštenju.

Oni su takođe apelovali na visokoškolske ustanove da sve aktivnosti organizuju poštujući epidemiološke mere.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

DANAS POČINJE NOVA AKADEMSKA ŠKOLSKA GODINA: Ministarstvo uputilo niz preporuka svim fakultetima!

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Okt.2021, 07:53

Jedna od preporuka je da se studentima završnih godina osnovnih studija omogući upis do 90 ESPB bodova..Na univerzitetima u Srbiji danas počinje nova akademska školska godina, koja će na beogradskim fakultetima startovati kombinovanom nastavom zbog pandemije korona virusa...Ministarstvo prosvete,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.