Predsednik Narodne skupštine Bugarske danas u Nišu

Izvor: JUGpress.com, 29.Okt.2017, 21:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Narodne skupštine Bugarske danas u Nišu

NIŠ

Bugarska delegacija predvođena Dimitpom Glavčevim, predsednikom Narodne skupštine Bugarske boravila je danas u Gradskoj kući u Nišu gde je održan sastanak sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem.

Tokom sastanka bilo je reči o unapređenju saradnje susednih zemalja ,a zatim je održana zajednička konferencija za novinare.

“ Danas je grad Niš zajedno sa parlamentarnom delegacijom republlike Srbije u prilici da ugosti psarlamentarnu delegaciju republike >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Bugarske. Upoznali smo ih sa svim značajnim dešavanjima u našem gradu, pre svega privednim, ekonomskim , razvojnim. Kao grad pružamo punu podršku našoj državnoj politici I razvijanju dobrih , prijateljskih odnosa između naših naroda I država”, rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

„Sa gradonačelnkom Niša i poslanivima Narodne skupštine smo imali veoma otvoren i srdačan razgovor , onakav kakav bi trebalo da bude među bliskim i dobrosusedskim državama. Podržavamo evropski put zapadnobalkanskih država , normalno i republike Srbije i sobzirom da je to izbor građana Srbije mi smo tu da pomognemo. Svima nam je jasno pošo smo prošli taj put pristupanja Evropskoj uniji da treba da se ispoštuju i ispune“ rekao je Dimitar Glavčev.

On je rekao da je Bugarska zadovoljna time što Srbija poštuje prava bugarske nacionalne manjine .

“Mislim  da nema razlike u tome kako se osećaju pripadnici bugarske nacionalne manjine koji žive u Srbiji  žive i kako se njihova prava, u odnosu na to kako oni žive u dijaspori , u drugim zemljama. U tom smislu ne mogu da ne izrazim zadovoljstvo kao predstavnik vlasti I rukovodstva Bugarske , jer se poštuju sva prava koja su određena zakonom. “, rekao je danas predsednik Skupštine Bugarske Dimitar Glavčev novinarima u Nišu.

Dodao je da je za Bugarsku važno obrazovanje pripadnika bugarske nacionalne manjine jer im omogućava da nadju posao, da bolje žive i imaju više samopouzdanja.

Glavčev je rekao da postoje problemi ali oni su “ na nivou Nacionalnog saveta manjene, ali sobzirom na to da predstoji izbori za nacionalne savete nacionalneih manjina mislim da sa izborom novog sastava Nacionalnog saveta će ti problemi biti prevaziđeni.”, dodao je Glavčev.

“Sa zadovoljstvom mogu primetiti da posle 30 godina pauze  počinje štampanje 26 udžbenika na bugarskom jeziku. Postoji projekat za još 14 a potom još devet. To je put razvoja ali on zavisi od samih građana.

Na sastanku je bilo reči o infrastrukturnim projektima, povećanju turističke razmene, izgradnji koridora 10, “gasnoj konekciji”.

On je primetio da su sa promenom vlasništva u manjinskim medijima, zbog njihove privatizacije u Srbiji, mogući problemi  .

“Novi vlasnik medija mogao bi da se rukovodi samo svojim interesima, a ne interesima manjina”, rekao je Glavčev I dodao da je moguće rešiti taj problem tako što bi manjinski mediji prenosili “paket emisija” bugarske državne televizije, ili tako što bi ih manjinske televizije same pripremale.

Potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić je istakao da poseta bugarske delegacije treba da doprinese još boljoj saradnji na svim nivoima i u svim oblastima.

“Srbija i Bugarska imaju potencijal da budu generatori razvoja ovog regiona, i poseta doprinosi tom cilju”, rekao je Arsić.

Istakao je da Srbija želi da pripadnici nacionalnih manjina budu izjednačeni s gradjanima srpske nacionalnosti i kazao da je Srbija proteklih godina donela više zakona koji unapredjuju položaj nacionalnih manjina.

Saveti nacionalnih manjina, rekao je Arsić, prvi su korak za unapredjenje položaja nacionalnih manjina, a sledeći koraci su zastupljenost jezika nacionalnih manjina u školama, udžbenici na jezicima nacionalnih manjina i informativni programi.

U ponedeljak 30.i utorak 31.oktobra boraviće u Beogradu, gde će se između ostalog sastati sa Aleksandrm Vučićem, predsednikom Srbije i predstavnicima Vlade Srbije, imati sastanke u Skupštini Srbije gde će Glavčev održati govor poslanicima, a sastaće se i s  premijerkom Anom Brnabić i s ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Predsednik Sobranja: Dobar prekogranični odnos uz sve veći broj bugarskih turista u Nišu!

Izvor: JuznaSrbija.info, 30.Okt.2017, 09:54

Na početki trodevne posete Srbiji, bugarska delegacija predvođena Dimitrom Glavčevim, predsednikom Narodne sobranja Bugarske boravila je juče u Gradskoj kući u Nišu, gde je održan sastanak sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem...Tokom sastanka bilo je reči o unapređenju saradnje sa nama...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.