Povećan broj požara na otvorenom u Jablaničkom okrugu

Izvor: JužneVesti.com, 23.Okt.2018, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećan broj požara na otvorenom u Jablaničkom okrugu

U poslednjih mesec dana vatrogasci su na teritoriji Jablaničkog okruga gasili 274 požara na otvorenom, što je, kako kažu u Sektoru za vanredne situacije, 12 puta više nego u istom periodu prošle godine.

Povećan broj intervencija, kaže načelnik Sektora za vanredne situacije u Leskovcu Ivica Ranđelović, počeo je krajem septembra i za mesec dana vatrogasci su čak 298 puta izlazili na teren. Najviše je bilo požara na otvorenom, čak 274, a gorele su površine od 20 ari, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << pa do nekoliko desetina hektara.

Najveći broj intervencija bilo je na otvorenom, gorele su njive, voćnjaci, pa čak i plastenici. Imali smo slučaj gde je linija vatre bila duga čak 2 kilometra. Materijalna šteta je velika, ali na sreću nije bilo povređenih - kaže Ranđelović.

Najveći problem za vatrogasce, kaže Ranđelović, bio je u podnožju Radan planine zbog nepristupačnosti terena. U nekoliko slučajeva vatra je “pretila” da zahvati vikendice i napuštene objekte, ali je to ipak sprečeno.

Za razliku od ove, u istom periodu 2017. godine, kaže Ranđelović, bilo je 22 požara na otvorenom. U velikom broju slučajeva požar je izazvao ljudski faktor, te apeluju na građane da ne spaljuju suvo lišće, ostatke sadnica i smeća na njivama, jer je to, između ostalog kršenje zakona.

Ljudi često zapale osušenu travu ili lišće kako bi lakše počistili teren. Međutim, dovoljno je da dune jači vetar i vatra već nije pod kontrolom. Zbog toga apelujemo na građane, da ne spaljuju bilo kakve ostatke, jer osim što krše zakon i ugrožavaju životnu sredinu, mogu ugroziti i sebe - kaže Ranđelović.

Napisano je nekoliko prekršajnih prijava, dok je dosta slučajeva u toku. Kazna za ovo delo, kaže Ranđelović, je 10.000 dinara za fizička, a od 300.000 do milion dinara za pravna lica.

Podsetimo, povećan broj požara u poslednjih mesec dana je i u Nišu, gde su vatrogasci na otvorenom gasili čak 209 požara.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.