Počinje Časni post - sedam nedelja duhovne i telesne pripreme za praznik Vaskrsenja

Izvor: JuznaSrbija.info, 17.Mar.2024, 22:12

Počinje Časni post - sedam nedelja duhovne i telesne pripreme za praznik Vaskrsenja

Vskršnji post, jedno od najvažnijih vremena u hrišćanskom kalendaru, počinje u ponoć 18. marta (u ponoć između 17. i 18. marta) i trajaće do zadnjeg sata 4. maja 2024. godine. Svaka sedmica ovog posta ima svoj naziv i posebna pravila, pružajući vernicima priliku da se duhovno pripreme za praznik Vaskrsenja.
Prva nedelja Vaskršnjeg posta, poznata kao Čista nedelja ili Todorova nedelja, obeležava se uzdržavanjem od hrane i pića prva tri dana. Vernici se potom pridržavaju posta na vodi u četvrtak, dok se ostatak nedelje posti na ulju.
Druga nedelja, nazvana Pačista nedelja, karakteriše se postom na vodi tokom radnih dana, dok su subota i nedelja rezervisani za ulje.
Krstopoklona...

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čista nedelja i običaji tokom prve nedelje posta!

Izvor: Svet plus, 18.Mar.2024, 11:33

Prva nedelja posta naziva se Čista, Todorova ili Teodorova nedelja. Mnogi vernici praktikuju post na vodi ili suhojedenje, dok se posebnom molitvom obraćaju za pomoć da se uzdrže u fizičkom i duhovnom smislu bez ikakvog licemerja i isticanja...Prema pravoslavnom tipiku, prva tri dana posta se pridržava...

Nastavak na Svet plus...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.